Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 noiembrie 2008

Furnicile ar putea rezolva problema traficului infernal din marile oraşe

Traficul infernal din marile oraşe ale lumii ar putea rămâne doar o amintire neplăcură datorită furnicilor, susţin oamenii de ştiinţă. Cele mai inteligente insecte ale planetei au capacităţi uimitoare pentru decongestionarea traficului, dovedindu-se net superioare oamenilor, în această privinţă.

Furnicile se deplasează în interiorul coloniei mult mai eficient decât oamenii în mediul urban, astfel că aceste creaturi nu au fost văzute niciodată stând la coadă pentru a se deplasa, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de Daily Mail.

Creierul unei furnici conţine aproximativ 250.000 de celule, cel mai mare număr, din lumea insectelor, susţine specialistul în inteligenţă colectivă, dr Dirk Helbing. Potrivit cercetătorului german, problema blocajelor din trafic, des întâlnită în marile oraşe din lume ar putea fi rezolvată, doar prin studierea comportamentului furnicilor.

Talentul furnicilor pentru decongestonarea traficului aglomerat a fost dovedit prin intermediul unui experiment.

Echipa de cercetători a realizat o ''autostradă'' specială pentru furnici, cu două rute de diferite dimensiuni, între cuib şi o porţie mare de sirop dulce.

În mod surprinzător, ruta cea mai strâmtă s-a aglomerat aproape imediat. Oamenii de ştiinţă au observat însă că furnicile care se întorceau către cuib pe ruta aglomerată, le ghidau imediat pe cele care abia atunci plecau, către cea de-a doua cale, mult mai liberă. De cealalată parte, furnicile care nu avuseseră probleme ''în trafic'' nu le-au redirecţionat pe cele care abia atunci plecau din cuib.

Întrucât furnicile care veneau de pe drumul aglomerat le-au redirecţionat permanent pe cele care abia plecau, către ruta liberă, nu s-au produs deloc blocaje.

''Un principiu similar ar putea fi utilizat dacă maşinile ar comunica una cu alta'', a precizat Dr Helbing, de la Universitatea Tehnologică din Dresda, Germania.

Sursa


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...