Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 martie 2008

Japonezii au inventat robotul cu expresii faciale

Studenţii Universităţii Meiji de Inginerie din Tokyo lucreazp de zor la un robot cum altul nu-i. În momentul în care proiectul se va finaliza, maşinaria va fi "capabilă" să simuleze 6 expresii faciale de bază: nervii, teama, tristeţea, bucuria, surpriza şi dezgustul.

Conectat la o bază de date de cuvinte, robotul poreclit Kansei sau "sensibilitate", răspunde atunci când aude cuvântul război printr-o mimică care sugerează teama şi dezgustul. Când aude "iubire", zâmbeşte.

"Pentru a putea să traiască printre oameni, roboţii trebuie să fie capabili să rezolve sarcini cat mai complexe. Va trebui să lucreze cu emoţii, să le înţeleagă şi, în cele din urmă să le simtă", a declarat Junichi Takeno, liderul proiectului.

În timp ce nouă, calea ni se poate părea destul de lungă, Japonia este ţara cea mai apropiată de filmele science-fiction. Aici roboţii au pătruns deja în viaţa de zi cu zi, ei fac sushi, plantează orez, sunt recepţionişti, dau cu aspiratorul pe holuri, îi hrănesc cu linguriţa pe bătrâni, servesc ceai sau întâmpină clienţii. Acum se scot pe piaţă roboţii "casnici".

Pentru Japonia, prezenţa roboţilor este imperativă. Având peste o cincime din populaţie cu vârste de 65 de ani sau chiar mai mult, Ţara Soarelui Răsare speră ca maşinăriile cu chip de om să acopere necesarul de forţă de muncă şi să-i îngrijească pe seniori.

Sursă: Realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...