Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 decembrie 2007

Roboţi pentru o bătrâneţe liniştită

Japonezii îşi pregătesc roboţii care să îi ajute la bătrâneţe. Au reuşit să conceapă un model capabil să îşi păstreze echilibrul chiar dacă e împins, un pas important în domeniul roboţilor umanoizi.

Companiile japoneze din domeniul roboticii sunt într-o cursă contracronometru pentru lansarea de roboţi umanoizi destinaţi asistenţei în spitale, fabrici sau pentru treburile casnice, în condiţiile în care mai mult de 40% dintre japonezi vor avea peste 65 de ani în 2055. Toyota şi-a prezentat recent două modele care speră că vor fi disponibile pe piaţă în circa trei ani. Robotul-violonist, înalt de un metru şi jumătate, şi-a demonstrat flexibilitatea şi dexteritatea interpretând o melodie la vioară. "Artistul" are câte 17 articulaţii în fiecare braţ şi va fi îmbunătăţit pentru a putea lucra cu succes cu diferite instrumente în cadrul spitalelor. Al doilea model reprezintă un scaun cu rotile inteligent, care poate fi controlat prin telecomandă şi este uşor de manevrat pe teren accidentat.


UMANOID. O nouă invenţie în domeniul roboticii, evident aparţinând japonezilor, ridică standardul în materie de roboţi umanoizi. Un robot de dimensiunea unui om, conceput de americani şi dezvoltat de japonezi, îşi poate păstra echilibrul chiar dacă este împins sau dacă se loveşte accidental de vreun obstacol, informează newscientis.com. Este primul robot cu această statură care reuşeşte să îşi păstreze stabilitatea în astfel de condiţii, creându-se astfel premisele unei interacţiuni mai naturale între oameni şi roboţi. Această abilitate se datorează încheieturilor robotului, care nu sunt niciodată păstrate rigide, nici când stă nemişcat. O serie de senzori încorporaţi în încheieturi determină poziţia şi viteza de deplasare a centrului de masă al robotului, în timpul mişcării acestuia. Un program calculează forţele care trebuie să acţioneze în picioarele robotului pentru a-şi menţine echilibrul, iar încheieturile sunt acţionate corespunzător.


JUCÅRIE. Dincolo de preocupările de ordin practic, roboţii sunt o sursă de amuzament. Un exemplu în acest sens este Pleo, un robot american de această dată, în formă de dinozaur. Cu cei 38 de senzori din corpul lung de 45 de centimetri, Pleo creşte la propriu atunci când proprietarul are grijă de el. Şi "personalitatea" dinozaurului se va dezvolta în funcţie de interacţiunea cu posesorul său. Robotul va fi pus în vânzare luna aceasta.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...