Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Telefoane mobile pentru supraveghere

De la un "simplu" aparat conceput pentru conversaţii la distanţă, în acelaşi oraş sau peste mări şi ţări, telefonul a ajuns azi un dispozitiv cu "de toate". Mai nou, a fost transformat în reţea de supraveghere.

Cercetătorii elveţieni au conceput un software prin care celularele care au încorporate camere video pot fi organizate într-o reţea de supraveghere. Cu ajutorul tehnologiei Bluetooth, programul prezentat de newscientist.com permite telefoanelor mobile să împărtăşească automat informaţiile între ele şi să facă o analiză colectivă a evenimentelor pe care le înregistrează.

ACURATEŢE 95%. Programul este botezat Facet şi a fost testat prin ataşarea a patru telefoane Nokia 6630 de tavanul unui coridor. Dispozitivele au fost astfel dispuse încât să acopere o zonă diferită a coridorului. Când un terminal detectează un obiect intrând sau ieşind din raza de acţiune a camerei sale, trimite un mesaj prin Bluetooth celorlalte telefoane. Unul dintre celulare transmite această informaţie şi unui computer printr-o conexiune normală GPRS. Fiecare telefon determină distanţa până la cel mai apropiat vecin. În prezent, ele utilizează viteza medie de deplasare a unui om şi timpul necesar trecerii unui individ din vizorul uneia în al alteia pentru a face aceste calcule. În teste, distanţele au fost determinate cu o acurateţe de 95%.

Cunoscându-se arhitectura unei astfel de reţele, Facet ar putea îndeplini sarcini mai complexe, cum ar fi transmiterea unui mesaj atunci când detectează că cineva se deplasează într-o direcţie anume. Cercetătorii plănuiesc să publice Facet ca un proiect open-source, permiţând oricui să îi folosească sau să îi modifice codul şi să experimenteze acest concept de reţea. Înainte de lansare însă, echipa lucrează la perfecţionarea programului. Unul dintre aspectele care se doresc îmbunătăţite se referă la performanţele analizei imaginilor. În prezent, Facet detectează obiecte care au dimensiuni de aproximativ un metru şi se încearcă reducerea acestui nivel până la 10 sau 15 cm. Un cercetător al Universităţii din Cambridge, care lucrează la un proiect de utilizare a celularelor pentru înregistrarea poluării urbane, este de părere că această tehnologie nu şi-a găsit încă cea mai bună aplicaţie.

"MAŞINA" INTERPRETEAZÅ. Alte reţele similare de supraveghere sunt în lucru, având particularitatea că funcţionează ca un sistem de supraveghere CCTV (televiziune cu circuit închis), dar folosesc un program şi nu un om pentru a interpreta ceea ce se întâmplă pe ecran.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...