joi, 22 noiembrie 2007

In 2010, Internetul va fi anihilat de trafic

Un studiu al companiei Nemertes spune ca, doar in acest an, utilizatorii vor crea 161 de exabytes de date digitale noi (circa 177,1 miliarde de gigabytes)

Internetul ar putea fi coplesit, in doi ani, de fluxul imens de vizitatori si continut, intrucit capacitatea sa este sub o presiune din ce in ce mai mare, sustine un studiu recent al Nemertes Research LLC, o firma independenta de analize si studii de piata.

Conform studiului, o adevarata invazie de continut web, in principal video, ar putea coplesi Internetul pina in 2010 daca furnizorii de retele backbone (retelele mari, de baza, la care se interconecteaza alte retele, formind webul) nu vor investi circa 137 de miliarde de dolari in noi capacitati. Suma inseamna de doua ori cit cea planuita de furnizorii de servicii, spune studiul, care a fost finantat de o serie de companii din topul „Fortune 2.000“, inclusiv Internet Innovation Alliance (IIA), coalitie non-profit care sprijina accesul universal la banda larga, fondata de Larry Irving si Bruce Mehlman in 2004. Irving este presedinte si CEO al Irving Information Group, firma care ofera consultanta companiilor internationale de tehnologie si telecomunicatii. Mehlman este cofondator al Mehlman Vogel Castagnetti Inc., firma de consultanta din Washington.

Numai in America de Nord vor fi necesare investitii in backbone de 42 pina la 55 de miliarde de dolari in urmatorii trei pina la cinci ani pentru a face fata cererii, spune Nemertes. „Cercetarile noastre arata ca, desi resursele legate de switching/routing si de fibra vor continua sa se dezvolte pentru a suporta oricite solicitari s-ar putea imagina din partea utilizatorilor, infrastructura de acces la Internet, in special in America de Nord, nu va reusi sa tina pasul cu aceasta cerere in urmatorii trei pina la cinci ani“, sustine studiul.

Nemertes spune ca ingrijorarile exprimate de multa vreme de IIA se confirma. Alianta printre membrii careia se numara AT&T Inc., Level 3 Communications Inc. sau Corning Inc. a lansat avertismente legate de un viitor „exaflood“ de continut web, mai ales video, care i-ar putea „infunda tevile“.

Studiul ofera „date bune, concrete si unice“ legate de ingrijorarile IIA privind capacitatea retelelor, precizeaza Mehlman. Cercetarile Nemertes sugereaza ca solicitarile pentru aplicatii web, precum continut video in timp real sau interactiv, transferuri de fisiere peer-to-peer si descarcare de muzica, se vor accelera, ceea ce va crea cerere pentru o capacitate sporita. Doar in luna mai, aproape trei sferturi dintre utilizatorii de Internet din Statele Unite au vizionat, in medie, 158 de minute de continut video si au vizionat, impreuna, peste 8,3 miliarde de videoclipuri in timp real, conform cercetarilor firmei comScore Inc. In acest an, utilizatorii de Internet vor crea 161 de exabytes de date noi, iar acest exaflood este o dezvoltare pozitiva pentru Internet si afaceri, spune IIA.

Atit operatorii, cit si politicienii trebuie sa fie foarte atenti la aceasta cerere, spune Mehlman. „Credem ca, in general, exaflood-ul nu este bine inteles si ca implicatiile sale in termeni de investitii nu sint bine definite“, precizeaza acesta. Mehlman atrage atentia asupra taxelor mari platite de consumatori pentru telecomunicatii, similare cu cele pe tutun sau alcool. El aminteste ca in SUA exista o taxa pe telecomunicatii ramasa din 1898, cind foarte putini rezidenti din America aveau telefoane. „Credem ca este o greseala sa tratezi telecomunicatiile ca pe un lux si sa le taxezi ca pe un viciu“, a adaugat Mehlman.

  • Despre exabyte si exaflood

Un exabyte inseamna aproximativ 1,1 miliarde de gigabytes. Un singur exabyte este echivalentul a 50.000 de ani de vizionare continua de continut video la calitate DVD. Cuvintul „exabyte“ este baza termenului „exaflood“, un neologism creat de Bret Swanson, de la Institutul Discovery, intr-un editorial scris in „Wall Street Journal“ in acest an. Exaflood se refera la cresterea rapida a fluxului de date transmise prin Internet. In 2003, un raport al prestigioasei Universitati Berkeley din California sustinea ca doar in 2002 toate apelurile telefonice din lume ar fi continut 17,3 exabytes de informatie noua daca ar fi fost stocate in format digital. Studii mai vechi ale Berkeley aratau ca toata informatia creata de oameni pina la sfirsitul anului 1999 (video, audio si text) era de circa 12 exabytes.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu