Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 iulie 2007

Televiziunea 3D va cuceri piata in zece ani

Imaginile tridimensionale ii vor permite telespectatorului sa participe virtual la actiunea de pe ecran.
Ronaldinho alearga prin sufragerie, mii de fluturi colorati zburda prin camera, iar Brad Pitt este asa de aproape incit ai putea sa-l atingi. Imaginile tridimensionale vazute fara ochelari 3D vor deveni realitate in mai putin de un deceniu, sustin inginerii de la firma Orange, care au prezentat recent la Paris fotografii, secvente de filme si jocuri create in 3D.

Orange este unul dintre noii jucatori de pe piata 3D, printre primii care au anuntat ca dezvolta astfel de tehnologii fiind olandezii de la Philips Electronics si luxemburghezii de la SeeReal. Prototipul marca Philips nu a depasit inca faza de laborator, el fiind asteptat pe piata in urmatorii doi-trei ani, potrivit „The Guardian“. Principiul dupa care functioneaza televiziunea 3D pleaca de la constructia ochilor umani, care apreciaza dimensiuni nu numai de la dreapta-stinga, sus-jos, ci si in adincime, departe-aproape. Fiecare ochi in parte „captureaza“ o imagine 2D; ce vede unul nu vede celalalt si numai creierul face ca imaginea finala sa fie perceputa tridimensional. Spre deosebire de actualele tehnologii 2D, cele 3D vor functiona intocmai precum ochiul uman. „Cind oamenii vor descoperi 3D, nu se vor mai uita niciodata la 2D“, crede Laurence Meyer, analist digital la compania Jupiter Research.

Specialistii in media cred insa ca 3D tv va ajunge pe piata abia in zece ani, pe de-o parte din cauza ca aceste tehnologii vor fi destul de scumpe, iar pe de alta parte, din cauza scepticismului consumatorilor la tot ceea ce inseamna nou, considera analistul digital. Pentru a avea acces la imagini tridimensionale, dotarile din casele telespectatorilor trebuie sa includa un aparat compatibil cu sistemul de transmisie. In plus, scenele difuzate trebuie sa fie filmate cu camere speciale, care surprind toate detaliile. Oricit de rapid ar fi progresul tehnologiilor tv, cineastii considera ca moartea 2D e declarata prematur. „Filme minunate se vor face in continuare in 2D si vor fi savurate de milioane de cinefili“, spune Steve Knibbs, seful lantului cinematografic Vue din Anglia.

Sursa:Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...