Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 iulie 2007

Pilula care sterge amintirile neplacute

O echipa de cercetatori americani si canadieni a descoperit ca un medicament existent deja pe piata, propranolol, poate atenua efectul amintirilor neplacute si nedorite lasandu-le intacte pe celelalte, potrivit unui studiu aparut in The Journal of Psychiatric Research, informeaza bbc.co.uk. Cercetatorii de la universitatile McGill din Montreal si Harvard din Boston spera ca descoperirea lor sa conduca la crearea unor noi tratamente impotriva tulburarilor psihiatrice, precum socul post-traumatic, sau a unor diverse fobii aparute in urma unor incidente neplacute.

Specialistii au adaugat, totusi, ca cercetarile sunt inca in stadiu incipient.

Cercetatorii au ales 19 victime ale unor violuri si accidente de masina. Timp de zece zile, unora dintre voluntari li s-a administrat propranolol injectabil, in timp ce altora li s-a administrat cate un placebo. Dupa zece zile voluntarii au fost rugati sa-si reaminteasca evenimentul traumatizant. Dupa alte sapte zile, pacientii care au primit propranolol au manifestat un nivel mai mic de stres (indicat, de exemplu, de puls) in momentul in care au fost rugati sa-si aminteasca incidentul neplacut.

Cercetatorii cred ca amintirile sunt stocate initial in creier intr-o stare maleabila, fluida, dupa care se intaresc si devin parte a unui circuit. In momentul in care sunt aduse la suprafata, devin din nou fluide si modificabile. Specialistii cred ca propranololul intrerupe caile biochimice care permit unei amintiri sa se "intareasca" dupa ce a fost adusa la suprafata. (D.M.)

Sursa: www.ziua.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...