Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 iulie 2007

Istoria WinAMP

Prima versiune de baza a playerului audio care acum a devenit cea mai cunoscuta alegere, s-a numit WinAMP 0.20 si a fost lansata in data de 21 Aprilie 1997, playerul de atunci nu avea nici macar o interfata grafica, functiona prin deschiderea (open) a unui fisier audio sau prin drag&drop, ce-i drept la acel moment era pionierul playerelor audio asa ca nu putem sa-i reprosam prea mult, si mai ales era freeware.



Pentru decodare folosea engine-ul “AMP”, dezvoltat de Tomislav Uzelac, un student croat, acronimul AMP venind de la “Advanced Multimedia Products”.
Aspectul cu care suntem obisnuiti astazi a fost pentru prima oara vazut la versiunea 0.92 a playerului, si ea tot freeware, lansata in luna Mai in anul 1997.
Versiunea 1 a fost lansata in luna Iunie a anului 1997 si a fost redenumita Winamp(ultimele 3 litere mici), dezvoltatorii din acea vreme ai Winamp, Justin Frankel si Dmitri Boldyrev au licentiat tehnologia AMP, de la creatorul ei Tomislav Uzelac, dupa ce au infiintat firma Nullsoft si au continuat dezvoltarea Winamp.



In acest moment Winamp a fost lansat in versiunea shareware, valoarea fiind fixata la 10 dolari SUA
In luna martie a anului 1998 creatorul decoderului AMP, Uzelak si-a infiintat si el la randul sau o firma, “PlayerMedia Systems” si a instiintat compania Nullsoft sa sisteze orice lucru cu decoderul respectiv, reprezentantii Nullsoft au declinat cererile, declarand ca folosesc propriul decoder denumit “Nitrane”, fapt cu care PlayMedia nu a fost deloc de acord
Versiunea de referinta Winamp 2 a fost prima oara lansata in anul 1998 , pe 8 Septembrie si a devenit universal folosita, a fost cel mai downloadat software pentru Windows, iar ca atuuri avea folosirea avansata a playlisturilor, precizia imbunatatita a egalizatorului, lansarea a mai multor pluginuri si introducerea skinurilor ( felul in care arata playerul).
In luna Iunie a anului 1999 compania Nullsoft a fost cumparata de catre AOL pentru suma de 80 de milioane USD si procesul care fusese inaintat de compania PlayMedia a fost suspendat in urma unor intelegeri ramase secrete, imediat dupa aceasta Nullsoft a licentiat un decoder de la compania Frauhofer Gesellshaft, dezvoltatorii intre altele ai formatului MP3.
In luna Iunie a anului 2000 Winamp inregistra 25 de milioane de utilizatori inregistrati.



Urmatoarea versiune de referinta a playerului a fost 3.0, unde ultimele 3 clitere/cifre veneau de la formatul MP3, si pentru a-l diferentia de versiunea 2 de care se deosebea destul de mult, acum era bazata pe Wasabi care ar fi oferit o mai mare flexibilitate.
Winamp 3 a fost dezvoltat in parallel cu versiunea 2 dar multi utilizatori care trecusera la versiunea 3 au revenit la varianta a doua pentru ca Winamp 3 consuma mult prea multe resurse si era destul de instabil, Winamp 3 in plus nu avea compatibilitate cu nici un plugin sau skin al Winamp 2 si prin urmare Nullsoft a continuat dezvoltarea versiunilor 2.xx, si chiar in versiunile 2.92 si 2.95 au fost introduse imbunatatiri care urmau a se regasi in versiunea 5.x a playerului
Winamp 5 uneste toate partile bune din versiunile 2 si 3 ( de aici si 5 care vine de la 2+3)



Winamp 5 a fost dezvoltat de la baza de coduri a versiunii 2 si skinurile deosebite de la versiunea 3, iar prima varianta 5.0 a fost lansata in luna Decembrie a anului 2003.
Versiunea a cincea a playerului vine in 3 forme, cea Lite si Full sunt freeware iar cea denumita Pro costa 19.95 doari SUA si in plus ofera viteza nelimitata decat de hardware la “ripping” si “burning” audio.

Cerinte minime pentru Winamp 5

Procesor 500 Mhz Pentium III sau echivalent
64 Mb/Ram
15 Mb Hdd spatiu liber
Placa de sunet 16 Bit
Windows 98 SE/Me (limitat), 2000, XP-pro/Home , Vista

Cerinte minime pentru Winamp 1.0/2.0

Procesor Pentium , Amd sau Cyrix (recomandat 233 Mhz MMX)
16 Mb Ram (recomandat 32 Mb)
2 Mb spatiu liber pe Hdd (4 Mb recomandat)
Placa de sunet
Windows 95,98,NT,ME, 2000

Sursa: Hit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...