Desi au un avantaj ergonomic evident, telefoanele mobile care functioneaza simultan in doua retele sunt inca raritati.
In timp ce unii alearga dupa ultimele modele de telefoane mobile produse de companii foarte cunoscute, exista un mic grup de utilizatori care cauta o singura utilitate de baza la un celular: sa accepte doua SIM-uri.
Cele mai raspandite aparate de acest tip sunt cele produse de firma chineza CECT. Modelul T520-9, de exemplu, are o camera foto de 1,3 megapixeli, playere audio si video, un ecran de 6 cm diagonala si accepta carduri de memorie
T-Flash de pana la 1 GB.
Principii de functionare
Un telefon mobil cu doua cartele are doua locuri unde poti introduce SIM-urile. Desi aparatul contine un singur amplificator, al doilea este emulat si de aceea ai doua semnale, doua agende in acelasi timp si poti suna de pe oricare numar doresti, ba chiar te poti suna de pe un numar pe altul!
De curand, au aparut chiar si modele cu trei SIM-uri, dar acestea functioneaza off-line, adica trebuie sa comuti de pe o cartela pe alta si nu poti avea trei semnale in acelasi timp.
In acelasi mod off-line functioneaza adaptoarele pentru doua SIM-uri. Intr-un suport de marimea unei cartele SIM, lipesti cele doua cipuri, dupa ce le-ai decupat pe baza unui sablon. Aceasta metoda este utila in cazul in care folosesti una dintre cartele doar pentru a da telefoane, deci nu exista riscul de a fi de negasit pentru anumiti apelanti.
Filiera chineza
Aceste telefoane se gasesc in Romania exclusiv pe site-uri de licitatii sau „din vorba in vorba”, pentru ca importatorii sunt persoane fizice sau firme mici. De ce insa marii producatori nu sunt interesati sa lanseze aparate cu dual SIM?
„Asemenea aparate sunt preferate de utilizatorii din tarile sarace, unde oamenii au, de cele mai multe ori, cate doua telefoane, pentru a beneficia de cele mai mici tarife in orice retea”, explica Tudor Daescu, Group Account Director la Grupul Doi.
Un alt avantaj este comoditatea: „In acelasi buzunar, tii un singur telefon cu doua abonamente, in loc de doua aparate separate”, spune Stefan, un distribuitor de astfel de celulare in Romania, care nu a dorit sa-i fie dezvaluita identitatea completa.
Cu vreo 900 de lei poti avea un model „tare” dual SIM, cu ecran senzitiv, Bluetooth, memorie interna si extensie pentru card de memorie, doua camere video etc. Cum se explica preturile atat de mici? In primul rand, „nu se pot da garantii legale”, explica Stefan. Aparatele se predau personal de vanzator sau sunt trimise prin firmele de curierat rapid. Garantia in caz de defectiuni este verbala si se merge, in general, pe incredere reciproca.
Sursa: Evenimentul Zilei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu