Temperaturile ridicate din ultimii ani au devenit din ce în ce mai greu de suportat. Şi, din păcate, adaptarea organismului la încălzirea globală, provocată într-un timp relativ scurt, este practic inexistentă. În urmă cu 20 de ani, zilele călduroase ale verii nu erau nici pe departe coşmarul pe care îl reprezintă astăzi. Chiar dacă respectăm indicaţiile referitoare la dietă şi hidratare, avem nevoie şi de o altă armă pentru a lupta cu canicula la care suntem supuşi: aerul condiţionat.
Aerul rece direcţionat numai înspre partea superioară a corpului poate provoca dureri cervicale, torticolis sau chiar paralizii temporare sau definitive ale unor nervi, cum ar fi nervul facial. Afectarea terminaţiilor nervoase de la nivelul feţei, prin acţiunea curentului de aer rece, poate duce la alterări ale motilităţii muşchilor din jurul ochilor, gurii sau frunţii. În acest caz, consultul şi tratamentul neurologic precoce este indicat pentru a se asigura o vindecare rapidă.
Curăţaţi filtrele de bacterii!
Dacă aerul rece al aparatelor de aer condiţionat poate provoca uscarea mucoaselor şi afecţiuni respiratorii, este bine să ştiţi că există şi pericolul de apariţie a pneumoniei. Şi nu a oricăreia! În filtrele vechi şi necurăţate se poate adăposti şi dezvolta o bacterie denumită legionella pneumophila, care, eliberată în aerul unei încăperi neaerisite, se poate cantona la nivelul mucoaselor respiratorii, provocând pneumonie severă. Cunoscută sub numele de pneumonia cu legionella, această boală are un mare potenţial letal. De aceea, curăţarea şi dezinfectarea periodică a filtrelor aparatelor de aer condiţionat este o măsură care trebuie strict respectată.
Sursa: Click!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu