Faceți căutări pe acest blog

duminică, 3 iunie 2018

Opt tipuri de înțepături de insecte

Opt tipuri de înțepături de insecte pe care trebuie să știm să le identificam


În  sezonul estival apare pericolul de a fi înțepați de tot felul de insectre. Identificarea tipului de înțepătură este importantă pentru a evita urmările neplăcute. Redacția ”Perfect Ask” a oferit lista cu cele mai răspândite tipuri de înțepături și simptomele pe care le provoacă.

Înțepătura de țânțar se prezintă ca o umflătură de piele care te mănâncă. De regulă aceasta nu prezintă nici un pericol pentru sănătate și este suficient să aplicați puțin unguent împotriva iritației pielii. Dacă însă, apare febră, dureri articulare sau inflamații ale nodurilor limfatice, apelați neapărat la medic, s-ar putea ca în sânge să fi pătruns o infecție.

Înțepăturile de purice apar de obicei ca 3-4 pete roșii alăturate. Aceste înțepături sunt urmate de mâncărime puternică. Ca remediu, în primul rând spălați locul înțepăturii cu apă și săpun, apoi aplicați un unguent împotriva mâncărimii. Nu scărpinați locurile înțepate pentru a nu introduce infecția în organism.

Înțepăturile de ploșniță pot fi foarte diferite. Se poate ca unele persoane nici să nu le observe, iar altele să aibă reacții alergice ca mâncărime sau durere. Principalul dușman al ploșnițelor este igiena, de aceea trebuie să vă spălați imediat după ce sunteți mușcat, cu apă și săpun. În cazul în care apar simpome mai puternice de mâncărime sau durere, aplicați unguente antiinflamatorii.

Înțepăturile de păianjen sunt în majoritatea cazurilor inofensive. De obicei acestea se prezintă sub forma a două puncte mici înconjurate de un cerc. Înainte de orice spălați bine zona afectată cu apă și săpun. Dacă abservați simptome neobișnuite sau reacții alergice, luați ca remedii, antihistaminice și apelați la ajutor medical.



Înțepătura de căpușă poate fi foarte periculoasă pentru om, respândind uneori boli destul de grave. Dacă obesrvați o căpușă pe suprafața pielii, e nevoie să o înlăturați cât de curând posibil. Evitați soluțiile populare de genul uleiului, benzinei sau oțetului. Folosiți o pensetă: apucați căpușa cât mai aproape de cap și trageți lent, după care spălați rana cu apă și săpun. Este important să rețineți că o căpușă are nevoie de 48 de ore pentru a vă infecta, și de eceea verificați bine suprafața pielii după fiecare plimbare ”la iarbă verde”.

Înțepăturile de furnică, a anumitor specii, pot provoca mâncărimi, inflamații și iritații ale pielii. Dacă simptomele nu trec de la sine, aplicați unguent cu cortizon. În cazul în care observați apariția unor bășici, nu le spargeți pentru a nu introduce vreo infecție în organism.

Înțepătura de scorpion este mai mult sau mai puțin periculoasă în funcție de specia scorpionului, vârsta persoanei înțepate (copiii sunt mai vulnerabili) și cantitatea de venin intrată în organism. Primul lucru care trebuie făcut este înlăturarea acului, dacă acesta a rămas în piele. Atenție nu folosiți penseta! Pentru extragere acului folosiți un cuțit sau o lamă pentru a nu strânge rezervorul cu venin, ce ar putea pătrunde în oreganism. După această operație spălați rana cu apă și săpun și aplicați gheață pentru 10 minute, după care repetați procedura. Dacă starea organismului nu se îmbunătățește, apelați urgent la medic.

Înțepătura de viespe și de albină este în sine inofensivă, chiar dacă este destul de dureroasă. Pericolul constă în faptul că mulți oameni sunt alergici la aceste înțepături și atunci trebuie apelat urgent la medic. Albinele, de cele mai multe ori, lasă acul în piele și trebuie eliminat. După această operație se spală bine rana cu apă și se tamponează cu oțet.

Un comentariu:

  1. Bai le uraaaasc! Mi se fac petele alea rosii pe corp nu suport sa le am. De cate ori nu a trebuit sa imi iau haine pe mine doar ca sa le ascund... groaznic! Si vara cand vreau sa port rochite atunci apar si insectele astea! Am gasit un magazin online https://poshlove.ro/ si de aici mi-am luat rochii pentru vara, si nu le-am putut purta in jumatate din vara daca e sa calculam, ca eram plina de bubite de intepaturi. Aaagh!

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...