Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 mai 2013

Rujurile si luciul de buze contin metale toxice

Rujurile si luciurile de buze se pare ca-ti dau mai mult decat buze hidratate si colorate, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din California, care sustin ca aceste produse contin plumb, cadmiu, crom, aluminiu si alte cinci metale toxice.
Echipa de cercetare a testat 32 de produse vandute la magazine si in unele au fost detectate niveluri de metale care ar putea provoca potentiale probleme de sanatate.
“Rujurile si luciurile de buze au adesea niveluri de metale toxice care se apropie sau depasesc dozele zilnice acceptate”, a declarat  Katharine Hammond de la Universitatea din California, Berkeley, care a refuzat sa numeasca brandurile testate. “Aceste rezultate sunt aplicabile tuturor rujurilor”, a spus ea.
In noul studiu s-a gasit plumb în 24 din cele 32 de produse, dar la o concentratie mai mica decat  nivelul zilnic admis. “La un nivel mediu de utilizare, nu este probabil nicio problema”, a spus Hammond. Ea a adaugat ca exista insa o probleme cu copiii care se joaca cu produsele de machiaj si nici un nivel de expunere la plumb nu este considerat sigur pentru ei.
Nu s-a descoperit ca rujurile de anumite culori contin mai multe metale toxice si ca luciul de buze  contine mai multe metale decat rujul sau invers, a spus Hammond.
Studiul a fost publicat online în revista Environmental Health Perspectives si nu este primul care se concentreaza pe toxinele din rujuri. În 2007, Campaign for Safe Cosmetics a testat 33 de produse pentru buze si a constatat ca 61% contin plumb, unele chiar un nivel suficient de ridicat pentru a provoca îngrijorare.
Studiul actual a mers mai departe decat simpla masurare a nivelurilor de plumb si a altor opt metale. Cercetatorii au estimat riscul pe baza concentratiei de metale detectate si potentialul aport zilnic pentru utlizatori – mediu sau mare. Ei au comparat datele cu informatiile oficiale de sanatate publica cu privire la nivelurile de consum acceptate. Cercetatorii s-au axat pe ruj si luciu de buze pentru ca cei care le utilizeaza le absorb sau le mananca, putin cate putin.

Utilizarea crescuta a fost definita ca ingerarea de 87 miligrame de produs pe zi. Aceasta ar implica reaplicarea repetata, a spus Hammond. Utilizarea medie a fost de aproximativ 24 de miligrame pe zi.
Atunci cand produsul este utilizat într-un ritm mediu zilnic, consumul estimat de crom din 10 produse a depasita doza zilnica admisa, au descoperit cercetatorii. Cromul a fost legat de tumori stomacale. Utilizarea crescuta ar putea duce la supraexpunerea la aluminiu, cadmiu si mangan. Nivelurile ridicate de mangan au fost legate de probleme ale sistemului nervos.
“Concluziile nu sunt surprinzatoare. Multe produse pentru buze sunt ambalate în recipiente de metal si acest lucru poate afecta valoarea detectata de catre cercetatori”, a spus dr. Luz Fonacier de la Winthrop University Hospital. “Sunt de acord cu autorii si cred ca ar trebui sa existe standarde pentru continutul de metale din produsele cosmetice si o monitorizare a metalelor cu o probabilitate mai mare de ingestie sau absorbtie”, a spus Fonacier.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...