Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 martie 2011

Limitele corpului uman: viaţa la temperaturi scăzute

Organismul uman se adaptează în general destul de bine la temperaturi care pot varia, între cea mai scăzută şi cea mai ridicată, chiar şi cu 100 de grade Celsius. Care este însă limita de suportare a frigului? Ce se întâmplă cu organismul atunci când este obligat să suporte temperaturi extrem de joase?


În Siberia de obicei , care fac baie în apa mării la -40 C! Temperatura cea mai scăzută înregistrată pe Pământ a fost de circa -89 C, pe 21 iulie 1989, la baza Vostok în Rusia (Antartica). Frig sau cald? Depinde! Pentru noi este frig tare....faţă de temperatura de pe planeta Pluto, unde sunt cam -220 C, este însă cald! Dacă ar exista creaturi pe Pluto ar muri de cald la Vostok! Este cald şi faţă de temperatura medie a Universului (aşa numita temperatura fondului de radiaţie cosmice de microunde) care este de circa 2,7 K, adică în jur de -270 C!

Temperatura variază nu doar dintr-un loc în altul, ci şi în altitudine; aceasta scade cam cu un grad pentru fiecare 100-200 metri în înălţime, ajungând de exemplu pe Everest la -40 C. Avioanele zboară la circa 10,000 metri, la temperaturi extreme care pot ajunge la -50 C.

O expediţie cu emoţii la Polul Sud

În 1991, Sir Ranulph Fieness şi doctorul Mike Stroud au decis să traverseze Antarctica pe jos, ducând cu ei, pe sănii pe care le trăgeau chiar ei, mâncarea de care aveau nevoie. Doctorul Stroud a calculat că ar fi avut nevoie de circa 6500 calorii pe zi să reziste frigului. Ca să nu încarce însă prea mult săniile, au făcut un compromis şi au luat mâncare care corespundea la doar 5500 calorii pe zi. Chiar şi aşa, fiecare trebuia să tragă o sanie cu 220 kg de provizii!

În condiţii extreme, cei doi temerari au reuşit să ajungă la Polul Sud, însă fiecare dintre ei a pierdut în urma acestei aventuri ... circa 20 kg din greutate! Într-una din zilele cele mai dificile pe care le-au înfruntat au consumat fiecare circa 11,650 calorii – ceea ce reprezintă consumul de calorii cel mai mare înregistrat vreodată din partea unui om (echivalent cu un grătar de circa 5 kg!!!), ţinând cont că un om normal, care nu desfăşoară o activitate fizică intensă, consumă circa 2000 – 2500 calorii pe zi.

Aşadar, pentru a înfrunta un frig intens este nevoie să consumăm mai multe calorii, nu degeaba iarna putem mânca, de exemplu, slănina şi cârnaţi fără a avea, în cazul în care nu exagerăm, probleme cu greutatea.

Sursa

2 comentarii:

  1. Va invit la un concurs gratuit ! :* http://mariefecte.blogspot.com/2011/03/concurs-mierea-un-aliment-valoros.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Gandindu-ma ca te gandesti ca ma gandesc la tine, gandeste-te ca ma gandesc ca te gandesti la mine.

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...