Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 februarie 2011

Inlocuirea termenului "rom" cu "tigan", avizata de comisii din Senat

Propunerea legislativă prin care denumirea "rom" este înlocuită cu "ţigan", iniţiată de către deputatul Silviu Prigoana, a fost avizata favorabil, miercuri, de comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat, anunta Mediafax.

Initiativa legislativa a primit un raport favorabil din partea membrilor celor doua comisii, cu zece voturi "pentru" si trei voturi "impotriva". Astfel, potrivit acesteia, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoanele de etnie roma/tiganească denumirea utilizata va fi cea de tigan/tigancă.



De asemenea, in initiativa legislativă a lui Prigoana se mai arata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea cuvantului este interzisă.

Motivatia acestei legi este, potrivit deputatului, ca termenul "rom" generează confuzie pe plan internaţional.

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = ?ţara briţilor, a englezilor?; Mauretania = maur + (et)ania = ?ţara maurilor?, deci România = rom + ania = ?ţara romilor?. E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...