Telefonul mobil este un aparat de emisie-recepţie de dimensiuni reduse. În funcţie de standardul telefonului, transmisia se realizează într-un diapazon de 453 - 1800 MHz.
Puterea de iradiere este o mărime variabilă care depinde în mare măsură de starea canalului de comunicaţie, "telefonul mobil este staţia de bază", adică cu cât este mai ridicat nivelul semnalului staţiei la locul de recepţie, cu atât este mai scăzut nivelul iradierii telefonului mobil.
Puterea maximă se situează în intervalul 0,125-1W. Telefoanele din standardul NMT-450 se caracterizează printr-o putere mai mare (puterea nominală este de circa 1W), una mai redusă - standardul GSM-900 (0,25W) şi cea mai redusă - telefoanele din standardul GSM-1800 (0,125W).
În conformitate cu limitele existente temporar admisibile ale nivelului de iradiere electromagnetică, densitatea fluxului (DF) asupra utilizatorilor telefoanelor mobile nu trebuie să depăşească 100 microwaţi/cm2.
Este necesar să menţionăm că în natură mărimea densităţii fluxului este foarte mică constituind doar 10-15mW/cm2.
În conformitate cu normele internaţionale, puterea de iradiaţie e telefoanelor mobile este măsurată în unităţi SAR. SAR (Specific Absorption Rate - Rata Specifică de Absorbţie) este exprimată la o unitate din greutatea corpului sau ţesutului. În unităţi internaţionale, SAR se exprimă în watt pe 1 kg (W/kg).
Nu confundaţi acest indicator cu puterea de emisie a telefonului mobil, care este de obicei indicată în instrucţiuni. Până nu demult limita superioară a mărimii SAR în Europa era de 2 W/kg. Este general acceptată următoarea gradaţie a telefoanelor mobile:
- Capacitate de iradiere mică - SAR < 0.2 W/kg
- Capacitate de iradiere redusă - SAR 0.2 - 0.5 W/kg
- Capacitate de iradiere medie - SAR 0.5 - 1.0 W/kg
- Capacitate de iradiere ridicată - SAR > 1.0 W/kg
Cea mai aproape de adevăr este măsurarea densităţii fluxului (DF) iradierii electromagnetice a telefonului mobil, calculul capacităţii lui de iradiere ce decurge din puterea aparatului. Numai conducându-vă după aceşti indicatori puteţi să evaluaţi gradul de siguranţă al mobilului Dvs.
În ce constă pericolul telefoanelor mobile asupra sănătăţii umane?
Acţiunea oricărei iradieri electromagnetice se analizează prin prisma a 2 efecte: termic şi non-termic sau informaţional.Efectul termic.
Nu este cazul să explicăm sensul acestuia. Puteţi să-l observaţi dacă veţi pune o găină în cuptorul cu microunde, iar peste ceva timp veţi scoate mâncarea gata. Aproximativ acelaşi efect îl are şi iradierea produsă de telefonul mobil. Acest lucru este uşor de observat prin vizualizarea computerizată a câmpului electromagnetic.
Trebuie să mai ţineţi cont şi de faptul că antena, cea mai importantă sursă de iradiere a telefonului mobil, se află la o distanţă de 3-5 centimetri de creier, asupra căruia de fapt acţionează câmpul electromagnetic. Bineînţeles că temperatura anumitor zone ale creierului creşte. După o discuţie mai lungă putem observa acest efect prin creşterea temperaturii şi la nivelul urechii.
S-a calculat că la o valoare SAR de 4 W/kg pe o durată de 30 de minute, temperatura ţesutului unui individ adult sănătos creşte cu 1 grad Celsius. Aceasta are un efect nefast asupra tuturor organelor, care vor reacţiona prin diverse disfuncţionalităţi.
Toate normele referitoare la iradierea prin microunde a telefonului mobil, care au fost şi vor fi puse în discuţie se bazează doar pe efectul termic.
Alt organ, care este supus acţiunii telefonului mobil este cristalinul ochiului.
Datorită îndeplinirii de către acesta a unor funcţii foarte importante, cea de asigurare a transparenţei şi cea de acomodare, el este slab alimentat cu sânge şi din această cauză este mai sensibil la iradierea electromagnetică, acest lucru influenţând acuitatea vederii.
Efectul informaţional sau non-termal.
Telefoanele mobile de standard GSM realizează transferul de informaţie prin impulsuri care sunt grupate în blocuri (vezi fig. de mai jos). Un bloc este constituit din 8 impulsuri.
Fiecare utilizator are la dispoziţie doar unul din cele opt impulsuri. Restul celor şapte aparţin altor abonaţi care în acelaşi moment pot să desfăşoare convorbiri telefonice pe frecvenţa dată.
Durata unui bloc-GSM constituie 4,616 milisecunde (ms) şi prin urmare frecvenţa impulsurilor telefonului mobil este de 1/4,616 ms=216,6 Hz sau rotunjit 217 Hz.
Odată cu generarea fiecăruia al optulea impuls are loc o degajare de energie proporţională. Dacă puterea nominală a telefonului mobil conform instrucţiunilor este egală cu 2W, atunci puterea degajată la fiecare impuls va fi de 2/8=0,25W.
Blocurile impulsurilor dintre telefoanele mobile şi staţia de bază sunt grupate în multiblocuri, constituite din 26 de repetări. Prin urmare, a doua frecvenţă care este emisă de telefonul mobil este frecvenţa de 217/26= 8,35 HZ.
Mai mult ca atât, unele tipuri de telefoane mobile care funcţionează în regim de economisire a energiei electrice (DTX) sunt capabile să genereze o a treia frecvenţă, cea de 2 Hz.
Anume în această combinaţie de radiaţii de frecvenţe joase rezidă încă un pericol al telefoniei mobile.
Problema este că frecvenţele aparatelor de telefonie mobilă amintite mai sus coincid cu frecvenţele activităţii bioelectrice naturale, proprii creierului uman, care se înregistrează pe encefalogramă (EEG).
Astfel, frecvenţa de 217 Hz coincide cu aşa numitul ritm gamma al creierului, 8,35Hz - cu ritmul alfa, iar 2 Hz - cu ritmul delta.
Prin urmare, din afară (din apropierea nemijlocită) în creierul uman sunt transmise semnale care sunt capabile să interacţioneze cu activitatea bioelectrică proprie a creierului (de exemplu prin intermediul rezonanţei) şi prin aceasta să-i deregleze funcţiile.
Astfel de modificări se pot observa pe encefalogramă şi ele nu dispar o perioadă îndelungată de timp după terminarea convorbirii telefonice.
Este foarte important de menţionat că anume undele alfa se aflâ în legătură directă cu activitatea intelectuală a individului şi se consideră că reflectă scanarea imaginilor interioare ale conştiinţei.
Gândirea abstractă depinde de ritmul alfa, în timpul somnului predomină ritmul delta, iar în starea de activitate a omului - undele gamma. Este oare real impactul negativ al acţiunii surselor pulsatile de energie asupra organismului uman?
Medicii cunosc cazuri în care acţiunea unei lumini pulsatile cu o frecvenţă de 15 Hz asupra unei persoane care are o formă ascunsă de epilepsie conducea la apariţia crizei epileptice.
Telefonul mobil mai puţin de 2 minute pe zi.
Ce aţi spune acum despre obişnuinţa unora de a-şi pune telefonul mobil la capul patului pe post de deşteptător. Telefonul mobil nu "doarme" noaptea, ci funcţionează permanent, chiar şi în starea de standbuy se află într-un regim pulsatil.La cererea Norwegian Radiation Protection Board, Institutul naţional de "Protejarea a Vieţii" (Suedia), precum şi a SINTEF Unimed (Norvegia) a fost făcută o cercetare asupra 11.000 de utilizatori de telefonie mobilă care a demonstrat efectul nociv asupra sănătăţii.
Studiul a arătat că persoanele care foloseau celularul mai puţin de 20 de minute pe zi acuzau o stare de disconfort şi efecte secundare. Problemele de sănătate cresc pe măsură ce telefonul este utilizat mai mult.
O jumătate din abonaţii cercetaţi au declarat că în cazul folosirii telefoanelor mobile au simţit o încălzire neplăcută în zona capului, în jurul urechii.
Tinerii sunt supuşi unui risc şi mai mare. Cei care nu au încă 30 de ani sunt de 3-4 ori mai expuşi efectelor secundare. Copiii sunt cei mai sensibili faţă de radiaţia de frecvenţă înaltă a telefonului mobil.
Trebuie să ţinem cont că în condiţii de ecranare (automobilul, clădirile din beton armat) densitatea fluxului radiaţiei electromagnetice ce acţionează asupra omului se măreşte de câteva ori.
Simptomele de bază ale efectului negativ al telefonului mobil asupra stării de sănătate.
- Dureri de cap;
- Probleme de memorie şi concentrare;
- Stări permanente de oboseală;
- Depresii;
- Dureri şi înţepături la nivelul ochilor, uscarea şi lăcrimarea;
- Înrăutăţirea progresivă a vederii;
- Labilitatea tensiunii arteriale şi a pulsului (s-a demonstrat că după o convorbire cu telefonul mobil, tensiunea arterială poate să crească cu 5-10 gradaţii).
Dezvoltarea tumorilor de la nivelul creierului cauzate de radiaţiile electromagnetice are o perioadă latentă de 3-10 ani. Riscul tumorilor neuroepiteliale creşte de 2 ori. La persoanele care au folosit telefonul mobil mai mult de 6 ani frecvenţa dezvoltării tumorilor a crescut cu 50%.
Despre potenţialul pericol al telefoanelor mobile vorbeşte şi tendinţa permanentă de a reduce SAR. După cum am menţionat mai sus, până nu demult acest indicator nu trebuia să depăşească 2 W/kg.
În urma studiilor cercetătorilor suedezi realizate în standardul TCO-01 (aceste standarde sunt indicate aproape pe toate monitoarele) mărimea SAR a fost scăzută până la 0,8 W/kg, iar acest lucru înseamnă ceva! Nivelul maxim admisibil al acestui indicator este de 100 mcW/cm2.
Cum să ne protejăm?
- La cumpărarea unui telefon mobil suntem atenţi la mărimea SAR;
- Nu trebuie să folosim mobilul dacă acest lucru nu este absolut necesar;
- Acasă şi la serviciu trebuie să folosim telefoane obişnuite cu cablu;
- Să nu vorbim continuu mai mult de 3-4 minute;
- Folosim mai des serviciile SMS;
- Copiii nu trebuie să folosească telefoanele mobile;
- Nu trebuie să vorbim la mobil în interiorul maşinii. În automobil folosiţi telefonul mobil cu antenă externă pe care să o amplasaţi în centrul geometric al acoperişului;
- Cea mai eficientă protecţie la ora actuala reprezintă generatorul torsionic de protectie bioinformationala Torser. Acest dispozitiv a fost supus tuturor testărilor posibile ale tehnologiilor comunicaţionale mobile şi prin urmare oferă protecţie maximă impotriva radiatiilor.
Sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu