Celebrul astrofizician Stephen Hawking explică metodele
Stephen Hawking deţine medalia Albert Einstein pentru studiul în domeniul fizicii, universului, matematicii |
Stephen Hawking este unul dintre cei mai mari astrofizicieni ai lumii, comparat cu genii precum Isaac Newton sau Albert Einstein. Şi-a luat doctoratul cu o teorie spectaculoasa asupra universului, în care uneşte cele doua teorii majore ale fizicii moderne: mecanica cuantică şi teoria relativităţii. Prin teoria sa, Hawking explică originea universului si existenţa găurilor negre. În 1988 publică cartea "O scurta istorie a timpului", tradusă în 33 de limbi şi vândută în 9 milioane de exemplare.
Are titlu de profesor "Lucasian" în matematică - titlu pe care l-a deţinut şi Isaac Newton. A primit medalia Albert Einstein şi a fost decorat cu cea mai înaltă decoraţie civilă din SUA, Medalia Libertăţii. A primit premii şi pentru cercetarea în domeniul fizicii şi a fost premiat cu Medalia de Aur a Societăţii Regale Astronomice. Astrofizicianul a fost profesor de matematică timp de 30 de ani la Universitatea Cambridge din Marea Britanie,
Hawking suferă de boala ALS (scleroză amiotrofică laterală), care slăbeşte controlul asupra muşchilor: de aceea nu poate scrie, vorbi, nu se poate mişca. Comunică cu ceilalţi oameni printr-un computer.
Prima teorie: găurile de vierme
"Să ne imaginăm că mergem într-o zi cu maşina. Prima dimensiune e când mergem înainte, în linie dreaptă. Facem o curbă la stânga şi intrăm în a doua dimensiune. Dacă mai urcăm un munte sau coborâm la vale am trecut şi prin a treia dimensiune. Ca să călătorim în timp trebuie să intrăm în a patra dimensiune", explică Hawkins.
Mai mici decât atomii şi moleculele sunt găurile de vierme ("wormhole" în engleză), folosite în teoria relativităţii şi descrise pentru prima oară de Albert Einstein în 1935. Numele de "gaură de vierme" provine de la analogia cu un vierme care, în loc să se deplaseze pe suprafaţa mărului, se deplasează prin măr, deci o ia pe o scurtătură: gaura de vierme. Hawkins spune că aceste tuneluri sau scurtături prin spaţiu şi timp leagă două locuri şi perioade separate. Din păcate, aceste tuneluri sunt de milioane de miliarde de ori mai mici decât un centimetru, deci imposibil ca oamenii să treacă prin ele. Unii oameni de ştiinţă cred că este posibil să izolezi o gaură de vierme şi să o extinzi.
Găurile negre
Albert Einstein a spus în urmă cu 100 de ani că sunt locuri unde timpul încetineşte şi altele în care curge mai repede. Are absolută dreptate. Dovada este în spaţiu. În centrul Căii Lactee, la 26.000 de ani lumină de noi, se găseşte cel mai greu obiect din galaxie. O gaură neagră care conţine 4 milioane de sori condensaţi într-un punct cu ajutorul gravitaţiei. Această gaură neagră încetineşte timpul mai mult decât orice altceva din galaxie. Pentru acest lucru este o maşină a timpului naturală.
Viteza luminii
Există şi o altă posibilitate să călătoreşti în timp. Cea mai la îndemâna noastră este să mergi foarte, dar foarte repede. Mai repede ca viteza luminii, mai repede decât viteza pe care trebuie să o ai ca să nu fii atras într-o gaură neagră. Viteza luminii este de aproape de 300 de milioane de metri pe secundă. Nimic nu poate să treacă de această viteză. Este unul dintre cele mai puternice principii în ştiinţă. Călătoria cu această viteză permite călătoria în timp. Ca să călătoreşti cu viteza luminii înseamnă să înconjori Terra de şapte ori într-o secundă
Imaginaţi-vă un tren care pleacă din staţie la 1 ianuarie 2050. Într-o săptămână, pasagerii din tren încercuiesc Terra timp de 100 de ani pâmânteşti şi astfel ajung în 2150. Pasagerii au ajuns astfel cu 100 de ani în viitor. Să creezi aşa ceva este acum imposibil. Dar am construit ceva asemănător la acceleratorul de particule CERN din Geneva.
Cea mai rapidă maşinărie construită vreodată de om a fost Appolo 10. Ca să atingem viteza luminii trebuie să construim ceva de 2.000 de ori mai rapid.
Călătoria înapoi în timp
Hawkins a spus că nu crede posibil acest lucru, deoarece un om s-ar putea omorî pe sine şi astfel s-ar ajunge la un nonsens.
Hawkins a vorbit despre călătoria în timp la o săptămână înainte premierei documentarului său de pe canalul TV Discovery, "Universul lui Stephen Hawking"
Sursa
Oare o sa ajungem sa depasim viteza luminii vreodata ?? 299.792.458 m/s
RăspundețiȘtergereDeci in principiu e simplu.
RăspundețiȘtergere