Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 iunie 2009

Dilema campului magnetic

Potrivit unei noi teorii care ar putea revolutiona principiile actuale ale geofizicii, campul magnetic al Pamantului ar putea fi generat de curentii oceanici si nu de miezul metalic topit al planetei, asa cum se credea pana in prezent, informeaza Daily Mail, in editia online. Noua teorie, care a starnit deja controverse, a fost publicata in revista New Journal of Physics din Marea Britanie. Ea acrediteaza ideea potrivit careia miscarea circulara a unor volume foarte mari de apa sarata in jurul planetei reprezinta o importanta sursa de producere a campului mag­netic, subestimata pana in pre­zent de oamenii de stiinta. Potrivit cercetatorilor, aceasta teorie ar putea revolutiona principiile actuale ale geofizicii.

sursa

Un comentariu:

  1. Noua teorie, care a stârnit deja controverse, a fost publicată în revista New Journal of Physics, editată de Institute of Physics din Marea Britanie. Ea acreditează ideea potrivit căreia mişcarea circulară a unor volume foarte mari de apă sărată în jurul planetei reprezintă o importantă sursă de producere a câmpului magnetic, subestimată până în prezent de oamenii de ştiinţă.
    Potrivit cercetătorilor, această teorie ar putea revoluţiona principiile actuale ale geofizicii, în condiţiile în care teoriile actuale susţin că magnetismul planetar este dat de miezul topit din centrul planetei.
    “Toată lumea a acceptat această teorie, care nu a fost însă niciodată dovedită în realitate”, a explicat Gregory Ryskin, profesor de chimie şi biologie la Northwestern University din Illinois. “A fost doar o idee pe care am acceptat-o foarte mult timp, fără a ne pune însă prea multe întrebări despre veridicitatea ei”, a adăugat cercetătorul american, autorul noii teorii.
    Sarea din apa de mare este o bună conductoare de electricitate, generând câmpuri electrice şi magnetice în momentul în care se mişcă.
    Potrivit actualelor teorii, magnetismul Terrei este explicat prin faptul că centrul planetei conţine o sferă fierbinte de fier solid, cu un diametru de 2.400 de kilometri, în jurul căreia se învârte un strat de metal fluid, cu o grosime de 2.240 de kilometri.

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...