Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 mai 2009

Va fi lansat prototipul unui motor de căutare pe internet care va utiliza inteligenţa artificială

Căutarea pe internet ar putea fi revoluţionată prin folosirea unui nou sistem, concurent al lui Google, care va utiliza, spre deosebire de acesta, inteligenţa artificială în selectarea răspunsurilor.

Wolfram Alpha este considerat software-ul web care "înţelege" întrebările asemenea unui om şi va putea da răspunsuri exacte la acestea. Mai mult, el va furniza link-uri la pagini legate de întrebarea care i se pune. De pildă, la întrebarea "ce înălţime are muntele Everest?", Wolfram Alpha va oferi, pe lângă răspunsul exact, link-uri la pagini cu surse credibile despre geografie, oraşele din zonă, alţi munţi, grafice şi hărţi.

Noul motor de căutare, creat de inventatorul britanic Stephen Wolfram, va putea să compare înălţimea muntelui Everest cu lungimea Podului Golden Gate, să spună cum era vremea în ziua asasinării lui J.F. Kennedy sau să afle când va fi următoarea eclipsă de soare în Chicago, având avantajul că poate căuta în mai multe surse veridice şi poate lega informaţiile conexe de subiectul principal.


Defectul sistemului Wolfram Alpha este, în opinia specialiştilor, acela că, fiind creat de academicieni, are lacune la capitolul cultură populară. De exemplu, la căutarea după termenul "50 Cent" în perioada testelor, sistemul a confundat diviziunea monedei americane cu numele cunoscutului artist rap. Din acest motiv, se anticipează că Wolfram Alpha nu va fi, deocamdată, un concurent redutabil pentru Google.

Wolfram lucrează la rezolvarea acestei probleme şi spune că se gândeşte să folosească, pentru a elimina ambiguităţile la căutare, tehnologia pe care se bazează Wikipedia, respectiv indexul de popularitate, care să spună domeniile de interes pentru utilizatorii internetului. Savantul britanic nu a exclus nici ipoteza de a lucra cu Google pentru a face motorul său să funcţioneze în condiţii optime.

Sistemul lui Wolfram va fi lansat, ca prototip, luna aceasta şi va putea fi folosit gratuit. Cercetătorul britanic, acum în vârstă de 49 de ani şi doctor în informatică încă de la vârsta de 20 de ani, este cel care a făcut, până în prezent, cel mai important pas în tehnologia căutării informaţiei şi Internet.

Prototipul motorului de căutare "inteligent" va fi lansat la exact 40 de ani de la apariţia internetului - creat de către Departamentul American de Apărare, împreună cu reţeaua UCLA (Universitatea din California) şi Institutul de Cercetare din Stanford.



Sursa: NewsIn

5 comentarii:

  1. E de bine sa o vedem si pe asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. am inteles ca Wolfram o sa colaboreze cu google

    RăspundețiȘtergere
  3. nu suntem in mai...ce are de nu se mai lanseaza

    RăspundețiȘtergere
  4. s-a lansat ... e marfa

    RăspundețiȘtergere
  5. Google are un nou rival, un motor de căutare care răspunde la întrebările utilizatorilor, noul motor de căutare ar trebui să revoluţioneze căutările pe Internet.

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...