Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 mai 2009

Groapa Marianelor va fi explorata de un submarin-robot

Un submarin robotizat se afla in ultimile stadii ale pregatirii pentru explorarea abisurilor din oceane. Cercetatorii de la National Oceanographic Centre din Marea Britanie au in plan sa lanseze la apa submarinul Nereus pentru a “cotrobai” prin Groapa Marianelor din Oceanul Pacific.

Misiunea lui Nereus se va desfasura intre 23 mai si 6 iunie. Submarinul robotizat are o autonomie de aproximativ 20 de ore sub apa, dispunand de baterii pe litiu.

Daca misiunea lui Nereus va fi un succes, submarinul va fi primul vehicul autonom care a rezistat presiunii de la 11.000 de metri adancime. Inaintea lui Nereus, doar doua alte submarine au reusit sa se apropie de Groapa Marianelor, desi nu au avut un succes prea mare din cauza faptului ca erau legate de navele de la suprafata prin cabluri.

Groapa Marianelor este cel mai misterios si mai inaccesibil loc de pe planeta, aflat la o adancime de peste 11.000 metri. Denumirea de Nereus provine din mitologia greaca, reprezentandu-l pe "batranul marii", zeul Marii Mediterane.

Sursa

Un comentariu:

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...