marți, 13 ianuarie 2009

Prabusirea leului si preturile apartamentelor

Cererea in scadere ar fi trebuit sa aduca ieftinirea locuintelor, dar deprecierea leului o amana. Dezvoltatorii mizeaza pe reducerea TVA la 5%. Deprecierea istorica a leului fata de euro, ceea ce a facut ca preturile la apartamentele noi exprimate in moneda europeana sa fie mai mari, nu le da dezvoltatorilor idei de a ieftini locuintele. De la inceputul lunii decembrie, cand cursul valutar era de 3,8090 lei/euro, si pana astazi, cand un euro a ajuns sa coste 4,2984 lei, moneda nationala s-a depreciat cu 10,5% in raport cu cea europeana. Astfel, daca un apartament avea o valoare de 100.000 de euro la inceputul lunii decembrie 2008, iar echivalentul in moneda nationala era de 380.900 lei, acelasi apartament costa acum 421.270 de lei, mai mult cu 10%, adica 10.000 de euro.

Desi aproape toate locuintele noi scoase la vanzare au preturile exprimate in euro, iar dezvoltatorii imobiliari se asteptau la o crestere a monedei europene fata de leu, deocamdata lista de preturi nu va fi corectata in scadere. „E foarte greu pentru un dezvoltator sa ajusteze preturile apartamentelor in functie de evolutia cursului valutar. Cand presiunea data de curs va actiona asupra vanzarilor, vom ajusta preturile. Totusi, daca evolutia cursului va fi nefavorabila in continuare, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, vom avea o discutie cu directorii si vom face in asa fel incat sa neutralizam efectele cursului valutar”, a declarat pentru Gandul Antonio Zarnescu, directorul comercial al companiei spaniole Gea Prasa, care dezvolta in Capitala proiectul Laguna Residence cu 504 apartamente. Preturile aici variaza in functie de tipul locuintei: intre 1.200 - 2.000 de euro pe metru patrat.

Scadere a cererii si dificultati la credite

Pe acelasi principiu de asteptare merge si dezvotatorul proiectului Quadra Place, Rasarit de Soare si Quadra Place 2. „Ne asteptam ca euro sa ajunga la 4,2 - 4,3 lei, dupa cum preconizasera analistii, insa nu credeam ca se va intampla atat de repede. Deocamdata nu ne-am gandit sa facem reduceri, desi avem preturile in euro.

Majoritatea apartamentelor din proiectul Rasarit de Soare se incadreaza pentru obtinerea de reducere a taxei pe valoarea adaugata la 5%. Daca euro va trece pragul de 4,5 lei, atunci, da, vom reevalua preturile”, ne-a declarat Romeo Cazanescu, directorul general al companiei dezvoltatoare Conarg. Din cele 988 de apartamente ale proiectului Rasarit de Soare, 65% au fost deja vandute, din care 5% in intervalul octombrie - decembrie. (NewsIn)

Sursa

5 comentarii:

 1. daca te intereseaza un link/banner exchange cu www.locuridevacanta.blogspot.com lasa-mi un comentariu pe blog sau adauga id-ul locuridevacanta. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. Concurs Loto-premii.com ! Premiul pus in joc de noi este un MP3 Player TEAC de 4 gb !!! Pt mai multe detalii http://loto-premii.com/concurs-loto-premii

  RăspundețiȘtergere
 3. salutare...as face un schimb de links sau de logos, da..sounds good.

  RăspundețiȘtergere
 4. salutare...as face un schimb de links sau de logos

  www.chilotei.blogspot.com

  RăspundețiȘtergere