Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Cele mai importante evenimente din lumea ştiinţei din 2008

2008 a însemnat şi un an bogat în evenimente importante din lumea ştiinţei. Aterizarea pe Marte a unui robot NASA, găsirea apei pe Mercur şi inaugurarea primului centru spaţial iranian sunt printre cele mai deosebite momente.

Un eveniment important al anului 2008 a fost reuşita programului "Messenger", prin intermediul căruia s-a trimis un robot spaţial pe orbita planetei Mercur. Marea surpiză a acestei misiuni spaţiale a fost descoperirea unor mari cantităţi de apă în exosferă.

Pentru Iran, 2008 a însemnat inaugurarea primului centru spaţial, prin lansarea unei rachete spaţiale. Iranul nu este totuşi la prima încercare de acest gen. În 2007 a mai trimis o rachetă dincolo de atmosferă.

Transportarea şi asamblarea laboratorului european Columbus de către naveta spaţială americană Atlantis a reprezentat un alt moment deosebit în lumea ştiinţei. Scopul misiunii a fost de a dubla spaţiul dedicat cercetării pe Staţia Spaţială Internaţională.

Record mondial pentru India anul trecut. Numai printr-o singură lansare a reuşit să pună pe orbită 10 sateliţi.

Aterizarea pe planeta Marte a robotului spaţial Pheonix marchează un alt moment important al anului trecut. Misiunea robotului a fost de a căuta dacă în trecut clima era propice pentru existenţa apei. Aceasta este cea de-a şasea coborâre pe Marte reuşită de NASA. Operaţiunea a fost realizată în baza unui parteneriat internaţional.

În vara anului trecut a fost lansat telescopul spaţial cu raze gama. Observatorul spaţial este folosit pentru studierea fenomenelor astrofizice şi cosmologice.

2009 este anul care marchează patru secole de când s-au realizat primele observări cu ajutorul telescopului, făcute de Galileo Galilei în 1609. Cu această ocazie, ONU a declarat 2009 Anul Internaţional al Astronomiei.


Antena3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...