Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 decembrie 2008

Istoria instalatiilor de pom

Luminitele de Craciun sunt foarte importante pentru toata lumea dar probabil nimeni nu stie exact care este istoria lor.

Bradul de Craciun a fost intotdeauna luminat chiar si inainte sa existe electricitate. Oamenii puneau in brad lumanarele pentru a aduce putina stralucire.

Lumanarile erau fie legate de bradut fie lipite cu ceara intarita. Pe la jumatatea anului 1800, oamenii au inceput sa puna suporturi speciale pentru lumanarile din brad, astfel au redus pericolele de incendiu.

Lanternele mici si globurile luminate au fost inventate ceva mai tarziu, iar pericolul de incendiu aproape a disparut de tot.

Prima instalatie de luminite pentru Craciun, si ceea ce vedeti voi astazi a fost folosita pentru prima data in 1882. Edward Johnson, si-a pus in pomul sau peste 80 de beculete rosii, albe si albastre. Beculetele erau conectate separat de mana lui.

In 1895, Grover Cleveland a pus pentru prima oara o instalatie adevarata in Casa Alba. Dupa acest eveniment multe companii au inceput sa produca instalatii de pomi. Lumea vedea aceste luminite ca pe niste luminite magice, sau din basme.

La inceputul anilor 1900, cei din inalta societate dadeau petreceri elaborate care aveau ca tema pomii luminati de aceste instalatii. Aceste petreceri costau foarte mult si erau pregatite cu foarte mult timp inainte.

Imaginati-va ca un cetatean normal facea pe ora 22 centi iar o instalatie cu 24 de luminite costa 12$. In afara de asta pentru a putea sa faci o petrecere cu pomi impodobiti cu lumintie aveai nevoie de un om special care sa se ocupe de asa ceva.

Instalatie de Craciun pentru toata lumea

Albert Sadacca este cel care a facut posibil ca orice cetatean sa-si poate permita instalatiile de brad. In 1917 dupa un foc stranit din cauza lumanarilor din brad in casa unei familii sarace care nu-si permitea instalatie modern, Albert, de 15 ani si-a convins parintii sa-si faca singur globurile luminate de Craciun. Ideea a fost buna si nu peste putin timp au inceput sa si vanda aceste instalatii.

Mai tarziu Albert Sadacca si fratii sai au pus bazele NOMA Electric Company care facea instalatii de pom.

Instalatia de pom de astazi

Astazi toata lumea are acces la o instalatie de pom. Fie cea mai ieftina fie cea mai stilata ea exista in orice casa de sarbatori.

In completarea luminitelor din brad, vei gasi si divesre figurine luminate ca: oameni de zapada, zane, bulgari si orice altceva iti doresti.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...