Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 noiembrie 2008

Putem comunica prin puterea gandului

Persoanele care au suferit leziuni si traumatisme la nivelul creierului si care nu se mai pot misca si vorbi din aceasta cauza dispun de prima sansa de a comunica doar prin puterea gandului si cu ajutorul unui laptop “incarcat” cu algoritmi sofisticati.

Este vorba despre un sistem, conceput de un cercetator britanic, care se foloseste de miscarile musculaturii ochilor pacientului si de undele cerebrale din creierul acestuia pentru a pune in miscare cursorul de pe ecranul unui computer.


Cu ajutorul electrozilor care detecteaza semnalele electrice din creier, informatiile sunt captate, transformate si transmise catre un computer care le analizeaza si le afiseaza apoi pe ecran sub forma unui cursor.


Cand sunt activate punctele tinta de pe dispozitiv, cu ajutorul cursorului, actiunea poate fi convertita apoi in raspunsuri in functie de dorintele pacientului.

Aceasta tehnologie, destul de simpla la prima vedere, dar care poate schimba vieti, nu este o noutate in randul oamenilor de stiinta. Ideea comunicarii cu ajutorul gandului dateaza din anii 1960 si, de-a lungul timpului, au mai existat cercetatori care s-au folosit de aceeasi notiune pentru a ajuta oamenii sa comunice, insa acum este pentru prima data cand se pune in practica.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...