Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 octombrie 2008

Cat de mult pot creste dobanzile creditelor in derulare?

Romanii care au contractate credite in valuta se numara printre primele victime indirecte ale crizei financare care a lovit sistemul bancar international. Acestia vor trebui sa achite rate mai mari, rezultate in urma majorarii indicilor de referinta in functie de care bancile romanesti isi calculeaza dobanzile.

In ultimele trei saptamani, rata euribor la 6 luni, principala componenta a dobanzilor variabile practicate de bancile din Romania pentru imprumuturile acordate, a crescut cu 0,23 puncte procentuale, pana la nivelul de 5,405%.

Din februarie si pana in septembrie, dobanda euribor la sase luni s-a majorat cu aproximativ un punct procentual, in timp ce rata la 3 luni a crescut cu 0,6%.

Dobanda variabila aferenta unui credit contractat in Romania este formata din rata euribor si o marja fixa de protectie a bancii. Cu cat riscurile anticipate de banca sunt mai mari, cu atat marja de siguranta adaugata dobanzii euribor este mai mare.

Teoretic, aceasta marja nu este variabila, dar, in prezent, institutiile financiare nu sunt constranse in niciun fel sa mentina fix nivelul initial pe tot parcursul derularii contractului.

In conditiile in care riscurile aferente creditelor existente s-au majorat, in special pentru imprumuturile pe termen lung a caror garantii imobiliare nu au crescut in valoare, nu este exclus ca bancile sa decida si modificarea marjei de siguranta.

Acesta este si motivul pentru care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a initiat un proiect legislativ prin care bancile comerciale sa fie obligate sa stabileasca dobanzile practicate pentru fiecare credit in parte dintr-o dobanda de baza plus o marja de profit si risc, nemodificabila.

In conditiile in care bancile nu sunt dispuse sa-si reduca ratele de profit, acestea asigurandu-le o parte din lichiditatile necesare depasirii problemelor financiare, orice majorare a dobanzilor pe plan international se va reflecta, in aceleasi limite, si in dobanzile aferente credietelor aflate in derulare.

Printre bancile a caror dobanzi sunt calculate in functie de eolutiile indicelui euribor la 3 luni se numara BCR, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania sau Credit Europe.

In plus, ratele vor trebui achitate la o valoarea a cursului de schimb mult mai mare decat cea raportata in urma cu cateva luni. In ultimele zile, leul s-a depreciate cu aproximativ sase bani, pana la minima ultimelor sapte luni.

Vizibil afectati vor fi si acele persoane care au contractat un credit in valuta cu putine luni in urma, iar acum trec de la dobanzile promotionale la cele standard, mult mai mari.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...