Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 iunie 2008

Piratul de muzică pe net: “Eu fac pagubă artiştilor, dar maneliştii nu plătesc impozite”

Unul dintre cei doi piraţi muzicali din Bucureşti cu dosare penale încă râde de ce i s-a întâmplat.
Piraterie
M-am întâlnit aseară cu Gheorghe Alexandru Tărlescu, un student la Administraţie Publică, în vârstă de 25 de ani, să-mi spună cât de infractor se simte. În faţă la Universitate, însă, nu a apărut cu vreun bolid luat din banii de pirat, ci cu o maşină banală cumpărată în leasing. Prin martie, trei poliţişti i-au bătut la uşă l-au întrebat dacă el e “user 000”. A confirmat, iar ei i-au percheziţionat, i-au sigilat şi i-au luat hardul. În aşteptarea amenzii, Alex, care încă mai are o fobie când aude vreo piesă de la Queen, povesteşte pentru cotidianul.ro cum vede el vânătoarea de pirati.

Pentru că situaţia e tragic-comică, el râdea. Râdeam şi eu.

Ce aveai tu pe hard când a venit poliţia?
Aveam un laptop, iar filmele de pe ODC le descărcam pe un hard disk extern de 400 de GB. Pe el însă aveam şi chestii personale, poze, diverse programe. Am dat un milion pe el şi aveam acolo 366 GB de materiale, însă nu doar fonograme, cum susţine poliţia. Aveam cel mult 1 GB de muzică. Pusesem Queen, soundtrack-uri din “Gladiatorul”. 90% erau însă filme: “Casablanca”, westernuri vechi cu John Wayne, filme care nu se prea găsesc. 20-30 de toate. Prostia mea a fost că le ţineam şi nu le-am şters după o zi de la vizionare. Ei au calculat pur şi simplu cât aveam eu pe share, nu câtă muzică aveam în calculator. Până una-alta, şi Windowsul a fost adus de tatăl meu şi instalat de altcineva; nici nu ştiu dacă am licenţă pe el, dar pentru asta nu am fost luat la control. Mi s-a spus că pun la dispoziţia celorlalţi aceste materiale. Când las o carte pe noptieră şi o ia altcineva înseamnă că pun la dispoziţie? Cei care sunt studenţi şi xeroxează cursurile, nu fură drepturi de autor? Nu ştiam că fac o ilegalitate.

De câtă vreme ai materialele la share?
Am calculator în casă din toamna anului trecut. Nu sunt un utilizator înrăit.

Cum a decurs percheziţia?
Prin martie au bătut trei poliţişti la uşă. M-a chemat tatăl meu, iar ei m-au întrebat: “Tu eşti user 000?” S-au dus la laptotp, au chemat doi martori, administratorul de bloc şi o doamnă de la o firmă de pe scară. Au scos hard diskurile, le-au sigilat, le-au luat şi m-au pus să dau declaraţii. L-au chemat apoi pe tata, când eu eram plecat din ţară, la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor şi au mai făcut un screenshot cu ce aveam pe hard în prezenţa altor martori. Poliţiştii mi-au zis că mi se va aplica o amendă de maxim 10 milioane şi că trebuie să stau liniştit că sunt zeci de persoane în situaţia mea.

Cum crezi că ai fost ales tocmai tu?
La RDS, firma de la care am eu net, sunt IP-uri (n.r. adrese virtuale) dinamice, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când mă conectez am un alt IP. În ziua în care au făcut screenshot-ul, pe acelaşi IP mai intrase o firmă, cu o oră înainte. Dacă dădeau înapoi ceasul de pe calculatorul lor, când au făcut acel screen shot, puteau obţine, la fel de bine, mandat de percheziţie pentru acea firmă. Nu o ţin cu paranoia dreptului la intimitate ca la americani, dar despre asta e vorba, până la urmă. Oricine intră pe ODC poate să fie percheziţionat de poliţie cu un mandat.

Ce au zis prietenii tăi când au aflat?
Sunt în aceeaşi situaţie, dar au râs cu toţii. Sincer, nici eu nu îmi fac griji. E un ghinion care se poate întâmpla oricui. Nu mă aşteptam să se întâmple, nu ştiam că e atât de grav. Nu am văzut la nici o televiziune publică vreuna dintre campaniile lor de informare. Sunt de acord că nu am respectat legea, dar am fost ales ca în carul cu fân, ca la loto.

Ce fel de muzică asculţi?
Queen, muzică clasică, în funcţie de starea emoţională. Dacă aveam manele, făceam un trafic de se bloca netul.

Câte CD-uri originale ai acasă?
Am multe, de la ziare. Nu am CD-uri cu muzică piratată

Te simţi infractor?
După lege, sunt infractor. Nu mă simt însă infractor.

Ţi-ar mai da vreodată Queen vreun autograf?
Nu ştiu, cred că da, mai puţin Freddie Mercury. Ca fapt divers, a venit Brian May la un moment dat în România şi a văzut la tarabele de la Universitate că erau casete piratate cu Queen şi a spus că îi pare rău că vede asta. Uite, acum au prins piratul. Am o fobie acum cand ascult Queen.

Cum ai lupta tu împotiva pirateriei?
Fiecărui user de pe ODC ar trebui să i se dea un fel de aviz, iar la a doua abatare să i se dea amendă. Aşa nu mai rişti pentru că eşti în cunoştinţă de cauză, eşti informat. S-ar câştiga mult mai mult în acest fel. Aşa cume există piraterie pe mare în secolul 21, în Somalia, aşa există şi acest gen de piraterie. Aş vrea, totuşi, să vină toţi artiştii muritori de foame în faţă la Intercontinental şi să strige: “Stopaţi pirateria!” Eu fac pagubă artiştilor, dar maneliştii nu plătesc impozite.

Sursa

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Film Couples Retreat (Download subtitrare filme noi movie 2009) click aici

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...