Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 iunie 2008

De ce un creier mare nu te face neapărat mai deştept

Cercetătorii au ajuns la concluzia că inteligenţa umană are prea puţin de a face cu mărimea creierului. La fel ca şi în cazul unui computer, totul se reduce la puterea de procesare.

Oamenii de ştiinţă au obţinut acest rezultat după ce au comparat creierul uman cu cel al altor vietăţi. Se credea înainte că intelectul superior se datora creierului mai mare, deci a conexiunilor nervoase mai multe. Cercetătorii credeau că proteinele din joncţiunile nervoase sau sinapse sunt asemănătoare la toate fiinţele vii.

Dar descoperirile făcute la Institutul Wellcome Trust Sanger din Hinxton au arătat că mamiferele au un procentaj mai mare de proteine în sinapsele creierului. Cercetătorii sunt convinşi că acest lucru îi va ajuta să înţeleagă mai bine creierul uman.

"Impresia că mai mulţi nervi înseamnă mai multă activitate cerebrală, nu este susţinută de studiul nostru. Am găsit diferenţe dramatice în numărul de proteine din conexiunile nervoase ale mai multor specii de animale", a declarat profesorul Seth Grant.

Oamenii de ştiinţă au studiat 600 de proteine găsite în sinapsele mamiferelor. Ei au descoperit că doar 50% dintre acestea sunt prezente şi la nevertebrate şi doar 25% şi la organismele unicelulare, care nu au creier.

Pentru prima dată, echipa a izolat proteine din creierul muştelor şi a confirmat că sunt mai simple decât la vertebrate. "Evoluţia moleculară a sinapselor este asemănătoare evoluţiei chip-urilor de computer. O complexitate mai mare le-a dat mai multă putere", a mai adăugat profesorul Grant.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...