Faceți căutări pe acest blog

luni, 14 aprilie 2008

Web 2.0 si tehnologiile video reprezinta viitorul

Un studiu recent arata ca tehnologiile video si Web 2.0 contribuie la imbunatatirea colaborarii dintre companii in contextul actual al sporirii interactivitatii si al globalizarii fortei de munca.
Majoritatea companiilor intentioneaza sa-si pregateasca retelele in vederea implementarii in urmatorii 5 ani a unor aplicatii video si colaborative inovatoare.



Cisco a prezentat recent rezultatele unui studiu privind utilizarea tehnologiei Web 2.0 in companii din intreaga lume. Studiul arata ca odata cu adoptarea pe scara tot mai larga a tehnologiilor video si Web 2.0, companiile devin din ce in ce mai interesate de utilizarea comunicatiilor video pentru extinderea activitatilor comerciale, atragerea unui numar sporit de clienti, imbunatatirea colaborarii intre angajati si implementarea unor mijloace de comunicare ecologice.

Mai mult de jumatate dintre cei 850 de decidenti IT intervievati au declarat ca utilizeaza deja instrumente bazate pe tehnologiile video si Web 2.0. Alti 25% au declarat ca au in vedere implementarea unor astfel de instrumente. Totusi, cei mai multi dintre cei intervievati considera ca mai au multe lucruri de facut pentru pregatirea retelelor in vederea implementarii tehnologiilor Web 2.0 si video pentru asistarea comunicatiilor si a colaborarii la nivel de companie.

Tehnologiile video si Web 2.0, cum ar fi blog-urile, site-urile wiki, teleprezenta si conferintele Web, ajuta companiile sa tina pasul cu schimbarile foarte dinamice din domeniul aplicatiilor si al serviciilor IT. Aproape 30% dintre companiile studiate au raportat ca principalul aspect comercial in favoarea investitiilor in instrumente video si Web 2.0 este abordarea cererii sporite a clientilor pentru produse si servicii inovatoare. Un alt factor avut in vedere pentru instalarea de aplicatii video este preocuparea pentru aspectele ecologice (26%).

„Adoptarea pe scara larga a tehnologiilor video si Web 2.0 va depinde de gradul in care planurile de dezvoltare ale companiilor se vor corela cu cerintele de extindere a activitatilor si de obtinere a unor avantaje concurentiale. Avand in vedere actuala globalizare si dispersare a fortei de munca, rolul domeniului IT va fi trecerea de la simpla administrare a operatiilor din retea la modelarea impactului companiei prin implementarea de solutii inovatoare privind comunicarea si colaborarea dintre angajati, clienti si parteneri de afaceri”, Marie Hattar, Senior Director of Network Systems, Cisco.

In actuala era a angajatilor dinamici, informati si colaborativi, caracterizata de sporirea importantei colaborarii globale, a orizontalizarii structurilor organizationale si a interactivitatii, companiile trebuie sa utilizeze instrumentele de comunicatii intr-o maniera inovatoare pentru a-si mari gradul de adaptabilitate la schimbarile dinamice de pe piata. Aproape jumatate dintre respondenti anticipeaza extinderea implementarii tehnologiilor video in urmatorii cinci ani, considerand ca principalii factori de stimulare comerciala sunt eficientizarea colaborarii cu angajatii la distanta (66%) si reducerea cheltuielilor de deplasare (56%).

„La JWT, o companie multidisciplinara de solutii de comunicatii globale, exprimarea si impartasirea ideilor intre angajati, clienti si parteneri prin intermediul retelei constituie un aspect extrem de important. La baza acestei viziuni este reteaua 'glocalizata'. Tehnologiile faciliteaza colaborarea prin formarea de comunitati autonome sprijinite de initiative bazate pe utilizarea tehnologiei Web 2.0.” (James Hudson, Chief Information Officer, Worldwide, JWT)
Demn de atentie este faptul ca, in Statele Unite, companiile care intentioneaza sa utilizeze in urmatorii cinci ani tehnologii pentru videoconferinte sunt, in acelasi timp – conform evaluarilor de profitabilitate pe parcursul unui an fiscal – companiile cu potentialul cel mai sporit de dezvoltare rapida. Pe de alta parte, se estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, companiile cu ritm de dezvoltare rapid din Europa si din tarile cu economii in dezvoltare vor implementa instrumente bazate pe tehnologia Web 2.0.

„Colaborarea se poate dovedi un factor determinant in schimbarea tacticilor comerciale ale companiilor. Tehnologiile pentru facilitarea colaborarii sunt esentiale nu doar pentru imbunatatirea eficientei operationale si a productivitatii, ci si pentru crearea unor locuri de munca care stimuleaza responsabilitatea ecologica. Cu toate acestea, pentru punerea in practica a acestui deziderat, decidentii IT trebuie sa conlucreze cu cei comerciali in vederea implementarii unor strategii pe termen lung care sa plaseze aceste tehnologii intr-un context mai larg care sa faciliteze dezvoltarea companiilor.” (John Kaltenmark, Global Managing Director, Accenture Technology Consulting)

Rezultatele studiului mai evidentiaza si urmatoarele aspecte:

In afara de costuri, principalul obstacol in calea implementarii tehnologiilor video il constituie problemele asociate cu mentinerea securitatii retelelor (27%).

Respondentii considera ca, pe masura ce companiile vor „suprapune” tehnologiile video si Web 2.0 peste aplicatiile colaborative actuale, complexitatea structurilor IT va spori semnificativ.

Doar un numar redus de companii considera ca retelele lor existente sunt pregatite pentru implementarea tehnologiilor video, principalele probleme fiind latimea de banda insuficienta si capacitatea redusa a infrastructurilor de retea.

In general, decidentii IT ai companiilor din Statele Unite considera ca retelele isi vor mari gradul de complexitate, fapt care va conduce la sporirea costurilor de administrare, insa si la cresterea mobilitatii.

Acest studiu include raspunsurile a peste 850 de decidenti IT din companii cu mai mult de 1000 de angajati din sapte tari: Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, India, Rusia si Brazilia. Studiul a fost redactat si analizat in toamna anului 2007 de catre firma independenta de cercetare a pietei Illuminas.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...