Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 decembrie 2007

Top 10 Amenintari Informatice 2007 de la BitDefender

Laboratoarele BitDefender claseaza troianul Peed („Storm Worm” sau „Nuwar”) pe prima pozitie a Top 10 Amenintari Informatice ale anului 2007. Conform statisticilor prelucrate de specialistii BitDefender, larga raspandire a troianului de tip bot, il pozitioneaza mai sus cu peste 10% din totalul detectiilor din ultimele 12 luni, fata de intreaga categorie de profil a troienilor downloader.

Retelele de tip botnet (bot-robot, net-retea) sunt grupuri de calculatoare infectate cu malware care permite controlarea acestora de la distanta (asa-numitele calculatoare "zombie"). Un astfel de malware este si troianul Peed.

Daca este infectat cu acest troian, computerul functioneaza mai lent si multiple fisiere ascunse cu denumiri aleatorii vor aparea in fiecare director din sistem. In acest timp, troianul Peed se transmite si altor calculatoare, prin diferite metode - de exemplu infectand fisiere executabile legitime, care sunt apoi copiate de la un utilizator la altul, sau trimitand mailuri infectate catre adrese recoltate chiar de pe calculatorul victimei.



Analistii BitDefender au alcatuit de asemenea si Top 10 al celor mai intalnite tipuri de spam din 2007. In cadrul acestuia se observa aparitia spam-ului politic, a carui crestere in anul ce urmeaza se asteapta a fi semnificativa, mai ales ca se apropie alegerile prezidentiale din S.U.A.

In lista celor 10 Amenintari Informatice ale anului 2007 se regasesc multi virusi care se transmit prin email. Familia Netsky domina inca aceasta categorie ocupand trei pozitii separate, fapt ce face ca Netsky.P sa fie, probabil, cel mai daunator si longeviv mass-mailer al tuturor timpurilor.

In categoria virusilor propriu-zisi, specialistii Laboratoarelor BitDefender au identificat virusul polimorf Sality.M ca fiind cea mai subevaluata amenintare a anului. Aparut in august 2007, el a reusit sa ocupe pozitia 6 in topul anului. In zona virusilor care infecteaza fisiere, titlul de "cel mai raspandit" ii revine lui Virtob.2., un virus relativ inofensiv , dar care are nefericita tendinta de a infecta acelasi fisier de mai multe ori, distrugandu-l.

BitDefender top 10 amenintari informatice ale anului 2007

1. Trojan.Peed.Gen - 33.94%
2. BehavesLike:Trojan.Downloader - 24.86%
3. Win32.Netsky.P@mm - 6.49%
4. Trojan.Peed.A - 2.13%
5. Win32.Nyxem.E@mm - 2.13%
6. Win32.Sality.M - 2.06%
7. Win32.NetSky.D@mm - 2.06%
8. Win32.Virtob.2.Gen - 1.60%
9. Win32.Netsky.AA@mm - 1.49%
10. Trojan.Peed.P - 1.17%

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...