Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 decembrie 2007

10 ani de la infiintarea primului blog

Blogging-ul: un trend, cel putin printre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani
Potrivit Romania libera ar trebui sa avem o dubla aniversare: 10 ani de la infiintarea primului blog (in aprilie 2007) si tot atatia de cand a luat nastere cuvantul care le defineste – "weblog". Devenit un trend in lumea online, blogging-ul este unul dintre cele mai de anvergura fenomene din spatiul virtual.

Potrivit eBlogs :Blog este prescurtare pentru weblog. Un weblog este un jurnal sau o publicaţie online actualizat(a) recent şi disponibil(a) publicului larg. Blogurile reprezinta in general personalitatea autorului sau.

Blogger - persoana sau entitate care intretine un blog si scrie periodic in el.

"Weblog", cuvantul care a creat o adevarata nebunie in jurul unui simplu fenomen: acela de a scrie mai multe insemnari pe Internet, in cadrul unui jurnal online. E ca si cum cineva scrie un e-mail
pentru mai multi prieteni, singura diferenta fiind ca in cazul jurnalului online cititorii pot fi si cateva zeci sau cateva mii. Cuvantul "weblog" este de fapt un joc de cuvinte, fiind o combinatie intre "logging" si "web", el fiind creat de Jorn Barger, creatorul site-ului "Robot Wisdom", unul dintre primele bloguri din lume. A fost de ajuns un secol ca Technorati – portal specializat in identificarea si clasificarea jurnalelor online – sa anunte ca urmareste peste 70 de milioane de bloguri.


In cei zece ani de viata jurnalul online a suferit, ca orice fenomen in crestere, mai multe transformari. Am putea spune chiar ca fiecare utilizator nou-intrat in "blogosfera" a adus ceva nou cu sine si a contribuit la aceste transformari.

Intre 1997 si 1999 au inceput sa apara tot mai multe site-uri personale, unde oamenii faceau trimiteri catre alte site-uri sau comentau diverse evenimente din viata lor de zi cu zi sau diverse materiale citite pe alte pagini web. In aceasta perioada toti cei care isi creau un jurnal online trebuiau sa aiba anumite cunostinte tehnice, adica sa stie sa utilizeze programe pentru constructia unei pagini web si limbajul de HTML. "Boom-ul" (daca-l putem numi chiar asa!) s-a produs abia in 1999, cand blogging-ul a luat amploare o data cu aparitia "uneltelor" care inlesneau constructia unui jurnal online – adica un sistem pe baza de nume de utilizator si parola, unde utilizatorul avea doar de realizat niste setari (numele, schema grafica etc.) si apoi de introdus textul, link-urile si imaginile dorite. Mai ramanea un singur pas, apasarea butonului "Publish" (publica) si insemnarea aparea online.


Stralucirea de altadata

Daca aruncam o privire pe Internet putem constata ca blogurile sunt peste tot, ca pana si pustii de 10-12 ani detin unul, ca microbul i-a cuprins si pe marii lideri politici ai vremii sau ca unele jurnale sunt veritabile surse de informatii – mai ales cele scrise de oameni care traiesc in cele mai "fierbinti" zone de conflict de pe glob. Pe scurt, am putea spune ca, daca la inceput putini erau cei care se gandeau sa tina un astfel de jurnal, astazi este un "must" – printre cei tineri cel putin. si-a pierdut oare blogul din stralucirea de acum cativa ani? Alex Brie, unul dintre cei mai vechi bloggeri din Romania, este de parere ca putini erau cei ce publicau online acum zece ani eseuri si opinii, fiind oricum priviti atunci destul de ciudat. "Mai degraba in ultimii doi-trei ani blogging-ul a capatat faima, mediatizare si monetizare. E drept si ca statutul de blogger si-a pierdut din farmec o data cu popularizarea fenomenului. De pilda, acum, alaturi de sute de mii de bloggeri romani, faptul ca si tu esti blogger nu prea mai reuseste sa te evidentieze", explica Brie.

Faptul ca exista 70 de milioane de bloguri – conform site-ului Technorati – certifica faptul ca oamenii s-au alaturat foarte rapid curentului. Analistii cred insa ca numarul acestor site-uri este de cel putin doua ori mai mare, Statele Unite si Asia fiind pe primele doua locuri in ceea ce priveste numarul blogurilor.

Blogosfera romaneasca

Potrivit Wikipedia , blogosfera romaneasca reprezinta totalitatea blogurilor scrise in limba romana, formand o retea si cuprinzand bloguri din toate domeniile (design, personal, informatica, afaceri, stiri etc.). Se estimeaza ca numarul acestora este in jur de 10.000, insa numai o parte dintre ele sunt active, cu o durata de peste 6 luni si un ritm al insemnarilor de cel putin cateva ori pe saptamana.

Numeroase bloguri romanesti sunt indexate la:

http://rss.mioritics.ro/
http://ro.wordpress.com/
http://www.blogcatalog.ro/
http://www.blogmania.ro/
http://www.blogosfera.ro/
http://www.fotoblogs.ro
http://www.luminitze.ro/
http://www.timsoft.ro/




Sursa: 9AM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...