Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 noiembrie 2007

Ce ne facem cu anti-pirateria

Impotriva pirateriei au fost folosite diverse modalitati de-a lungul timpului. Strategia Frantei, a celor "trei lovituri", sustinuta de presedintele Nicolas Sarkozy, are ca pedeapsa maxima deconectarea de la Internet.

Sistemul anti-piraterie propus in Franta se bazeaza pe un mecanism complex, care presupune crearea unui centru de comanda independent condus de un judecator. Acest grup va decide cand si cat de des providerii de Internet trebuie sa trimita avertismente celor care fac trafic ilegal de continut.



Balanta pare a fi relativ echilibrata, deoarece si companiile de film si muzica vor fi obligate sa isi faca productiile cat mai repede disponibile online, fara prea multe alte piedici tehnologice.

Aclamat de industria de muzica si film, acest sistem impotriva pirateriei poate deveni, totusi, o incalcare a drepturilor si libertatilor, cel putin in opinia unor oameni politici francezi. Ce e clar insa e faptul ca va mai dura mult pana cand sistemul va fi cu adevarat operabil.

Daca Franta se concentreaza pe un sistem justitiar, care cel putin noua ne suna ca un fel de manivela cu procesor, Microsoft s-a axat, in ultimii ani, pe Genuine Software Initiative, un program care blocheaza software-ul. Ca si sistemul francez, GSI a creat controverse, deoarece programul permite examinarea calculatorului de catre Microsoft.

Se pare ca lupta anti-piraterie nu poate fi facuta fara a leza anumite drepturi si libertati, chiar si ale unor utilizatori care nu practica pirateria - "victime colaterale".

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...