Faceți căutări pe acest blog

duminică, 7 octombrie 2007

Festivalul Anim'est a debutat Bucuresti

Editia a doua a Festivalului de Animatie Anim'est a debutat la Bucuresti, cu proiectia filmului "Arthur et les Minimoys" (2006, regia Luc Besson), animatie care spune povestea micutului Arthur, pornit intr-o calatorie pe taramul unor fiinte numite Minimoys. Festivalul a fost deschis de directorul adjunct al Institutului Francez din Bucuresti, Didier Montagne, si de Mihai Mitrica, directorul manifestarii.
"E un festival rar, despre un gen rar. În Romania, filmul de animatie nu este foarte raspandit nici in ceea ce priveste difuzarea, nici in ceea ce priveste productia", a declarat Didier Montagne, adaugand ca, spre deosebire de tara noastra, Franta are o traditie a filmului de animatie. "Sper ca si in Romania sa se inceapa in curand productia de desene animate".


Trofeul festivalului va consta intr-un premiu in valoare de 1.500 de euro, acordat de Institutul Cultural Roman, si ca premiul publicului va fi acordat de radio clandestino.ro. Presa franceza a avut aprecieri pozitive la adresa filmului realizat de Luc Besson, atunci cand a fost lansat in cinematografe, anul trecut. "Cea mai buna idee a lui Luc Besson a constat in a incredinta vocile personajelor unor actori si cantareti de renume. Ei sunt cei care insufletesc personajele", nota Le Nouvel Observateur. Revista de cinematografie Cahiers du Cinéma aprecia ca "Arthur are calitatile si defectele filmelor precedente ale lui Besson: pricepere in proiectarea decorurilor, dar o proasta inspiratie in combinarea elementelor narative".


În afara de "Arthur et les Minimoys", alte sase titluri de animatii lungi vor fi puncte principale de atractie ale festivalului. Printre aceste titluri se afla "Tales of the Rat Fink" (2006, regia Ron Mann), un documentar animat fara prejudecati, care isi propune sa lupte cu toate armele impotriva mitului Disney, "Azur et Asmar" (2006, regia Michel Ocelot), o animatie cu o stilistica impresionanta, care spune povestea a doi prieteni din Maghrebul medieval.


Un alt film ce va fi prezentat la festival este "Cristobal Molon" (2006, regia Aitor Arregi si Inigo Berasategui), o poveste cu intriga complexa din lumea insectelor, si "Flatland" (2007, regia Ladd Ehlinger Jr.), animatie care pune in miscare cartea cu acelasi titlu a lui Edwin A. Abbott despre o lume bidimensionala locuita de forme geometrice insufletite. La acestea se adauga doua (co)productii romanesti: "Aventurile lui Piccolo si Saxo" (2006, regia Eric Gutierrez, Andre Clavel), primul lungmetraj de animatie 3D realizat in Romania, si "O scurta poveste" (2007, regia Radu Igazsag), o calatorie prin istoria filmului romanesc de animatie.



Competitia Anim'est cuprinde patru filme de lungmetraj, 47 scurtmetraje, 33 de scurtmetraje ale animatorilor studenti, 25 de animatii romanesti, 17 videoclipuri si sapte clipuri de advertising. Festivalului International de Animatie Anim'est, ce se desfasoara intre 5 si 14 octombrie, va prezenta cinci sectiuni competitive, dar si filme-vedeta in cadrul sectiunii Mozaic, workshop-uri si expozitii de benzi desenate.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...