Faceți căutări pe acest blog

luni, 1 octombrie 2007

Camere foto pentru zei

Americanii de la Alabama University, in colaborare cu firma japoneza Sony, lucreaza la o camera de luat vederi cu gigapixeli.

Imaginile de inalta rezolutie luate prin satelit sau din avion au o mare utilitate, insa cimpul lor vizual este deseori prea mic. Prin urmare, pentru a monitoriza prin satelit o suprafata mare de teren e nevoie de mai multe imagini complementare, asemeni unui puzzle, care formeaza apoi ima-ginea intreaga. Acest procedeu creeaza, insa, si probleme. De exemplu, un autovehicul poate aparea de mai multe ori pe imaginea mare daca el se misca de la un cadru component la altul in timpul expunerii. Erori de acest gen apar si in sistemele de cartografiere online prin satelit, cum sint Google Earth si Microsoft Virtual Earth.

Pentru a scapa de ele, un grup de cercetatori de la compania Sony, in parteneriat cu Universitatea Alabama din Huntsville, a dezvoltat un dispozitiv de fotografiat care poate poza suprafete de pina la 10 km patrati, de la o altitudine de 7,5 km, cu o rezolutie mai buna de 50 cm/pixel. Echipa de cercetatori precizeaza ca, atasat unui avion, dispozitivul cu pricina va putea obtine imagini cu un intreg oras mult mai detaliate decit suratele ei mai vechi, reiese dintr-un articol pu-blicat de „New Scientist“.

Pentru a nuanta, o imagine cu rezolutia de 50 cm/pixel de pe monitorul unui computer obisnuit de birou poate ilustra, cu acuratete, o suprafata egala cu aproximativ cinci terenuri de fotbal, in care se poate observa foarte bine si pozitia fotbalistilor. In cazul imaginilor cu strazi, putem recunoaste cu ochiul liber inclusiv marca autoturismelor care circula pe ele. Noul dispozitiv marca Sony va avea o rezolutie de ordinul gigapixelilor, reusind sa inregistreze patru cadre pe secunda.

Pe linga posibilitatea monitorizarii traficului si a pietonilor, sistemul elaborat de cei de la Sony are si aplicabilitate in industria militara. Plasata pe un avion, camera cu gigapixeli poate monito-riza in timp real suprafete mari pentru dinamica trupelor aflate in misiune.

Sursa

2 comentarii:

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...