Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 septembrie 2007

O dietă bogată în cartofi poate afecta ficatul

O dietă în care domină alimentele bogate în amidon, precum cartofii, orezul alb şi pâinea albă, poate afecta serios funcţiile ficatului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat de revista Obesity, informează bbc.co.uk.

Alimentele cu indice glicemic ridicat - care sunt digerate repede de organism - pot contribui la apariţia unei disfuncţii hepatice, "ficatul gras", care face parte dintre "bolile tăcute".

După cum indică şi numele bolii, în cazul "ficatului gras" grăsimea se depune în jurul organului, iar în timp aceasta poate fi un factor al apariţiei insuficienţei hepatice.

Cercetătorii de la spitalul de pediatrie din Boston au descoperit acest lucru în urma unor studii realizate pe cobai.

Animalele participante la studiu au fost hrănite timp de şase luni fie cu alimente cu indice glicemic ridicat, fie cu produse cu indice glicemic scăzut.

Indicele glicemic este un mod de a măsura viteza cu care energia extrasă din alimente este absorbită de corp. Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt repede absorbite în fluxul sangvin, provocând ridicarea nivelului de zahăr din sânge, care la rândul lui provoacă o creştere a nivelului insulinei. În momentul în care nivelul insulinei creşte, nivelul de zahăr în sânge scade rapid, provocând ameţeli. Din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui să fie consumate doar ocazional.

După şase luni de studiu, cobaii hrăniţi cu alimente cu indice glicemic ridicat aveau de două ori mai multă grăsime în organism, în sânge şi în ficat.

Sursa: MEDIAFAX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...