Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 iulie 2007

Escrocherii prin SMS: «Felicitari!» (tocmai ati luat teapa!)

Mii de romåni au fost inselati in ultimele zile, dupa ce au dat curs unor indicatii primite prin intermediul unor SMS-uri in care erau anuntati, chipurile de compania Flanco, ca au cåstigat cåteva sute de euro si telefoane mobile de ultima generatie. In realitate, Flanco nu are nici o legatura cu aceasta escrocherie, ca, de altfel, nici companiile de telefonie mobila care atrag, de asemenea, atentia asupra „atacurilor de tip phising“ la care le sunt supusi clientii.

Inventivi din fire, romanii cu veleitati infractoricesti au mai descoperit o modalitate de a face bani: escrocheria prin SMS. Planul este unul pe cat de banal, pe atat de banos: se trimit SMS-uri la intamplare, prin care se anunta ca destinatarul ar fi castigat, chipurile, un premiu de cateva sute de euro si un telefon mobil e ultima generatie. In incercarea de a conferi o oarecare tenta de veridicitate mesajului, acesta a fost trimis in numele companiei „Flanco“. Destinatarului ii este insuflata, initial, ideea ca tot ceea ce ar trebui sa faca pentru a intra in posesia atragatorului premiu ar fi sa sune la numarul de telefon de la care a fost expediat mesajul. Aici insa, alte indicatii: destinatarului i se comunica sa achizitioneze o cartela reincarcabila, sa o razuiasca si sa comunice codul de reincarcare, chipurile pentru ca acesta sa fie verificat. Ei bine, nerabdator sa intre in posesia premiului, destinatarul il comunica inainte de a-l folosi, iar escrocheria si-a atins scopul.

Flanco se dezice de frauda
Asaltata de mii de romani care s-au prezentat la magazinele „Flanco“ pentru a-si ridica premiile care le fusesera promise, compania anunta ca nu are nici o legatura cu aceasta escrocherie. „Flamingo International doreste sa anunte faptul ca aceasta actiune NU este initiata sau aprobata de magazinele Flanco. Retailerul regreta neplacerile create clientilor sai si solicita întelegerea si sprijinul persoanelor care primesc astfel de mesaje pentru a evita repetarea unor incidente similare. Flamingo îi asigura pe cei care au fost obiectul acestei fraude ca ia toate masurile necesare pentru remedierea situatiei si pentru identificarea celor vinovati. Astfel, apelam la bunavointa celor care vor primi SMS-uri prin care sunt anuntati ca au câstigat premii din partea Flanco sau prin care li se prezinta alte oferte ale retailerului, si îi rugam sa tina cont de faptul ca sunt victimele unei escrocherii si sa anunte imediat organele de politie competente în aceasta privinta“, anunta compania prin intermediul unui comunicat.

Operatorii se confrunta cu necazuri similare
Operatorul de telefonie mobila prin intermediul caruia au fost trimise respectivele SMS-uri precizeaza ca escrocii nu prea pot fi identificati atata timp cat folosesc sim-uri „pre-pay“. „Aceste cartele nu pot fi identificate (fiind cartele preplatite) sau localizate, insa toate cartelele care sunt suspectate de tentative de frauda sunt inchise imediat“ – comunica Orange. Totusi, „Orange Romania a furnizat informatii referitoare la acest tip de frauda organelor competente si exista deja cazuri in cercetare la Parchet“.

Mai mult, compania „Orange“ se confrunta, la randu-i, cu „atacuri de tip phishing“ indreptate impotriva clientilor sai. „O parte din clientii Orange Romania au fost supusi unei tentative de frauda prin intermediul metodei de phishing. Clientii au semnalat primirea unor SMS-uri cu identitate ascunsa prin care acestia erau anuntati ca au primit un bonus si erau invitati sa acceseze contul Web Care. Adresa indicata era una falsa, dar foarte putin diferita de cea reala, iar pagina de web avea un design identic cu cel original. Orange nu solicita niciodata clientilor sai prin e-mail, mesaje scrise, scrisori, apeluri telefonice sau prin oricare alte modalitati informatii referitoare la conturi bancare, parole personale sau coduri de reincarcare. In ultima perioada atacurile de acest tip asupra companiilor din Romania s-au inmultit in mod ingrijorator. Orange Romania a fost supusa mai multor tentative de frauda prin e-mail, mesaje scrise, scrisori, apeluri telefonice sau prin alte mijloace de comunicare. Rugam clientii sa verifice prin intermediul Serviciului Clienti sau al site-ului www.orange.ro orice informatie care promite bonusuri si gratuitati in schimbul datelor personale, confidentiale sau a codurilor de reincarcare“, anunta operatorul de telefonie mobila prin intermediul unui comunicat.

Si totusi ar exista variante de localizare
Si totusi, precizeaza surse din cadrul serviciilor secrete si al operatorilor de telefonie mobila, ar exista si variante de localizare al unui utilizator de cartela pre-pay. Si anume, SIM-urile, indiferent daca sunt emise in baza unui abonament sau al unui pachet pre-pay, au un cod IMSI (International Mobile Subscriber Identity) in baza caruia se poate efectua o oarecare localizare, dar nu foarte exacta, in sensul ca se poate identifica „celula“ folosita, adica releul cel mai apropiat de utilizator. Asta pentru a se incerca, imediat, o triangulatie, care ar putea fi facuta cu ajutorul unor echipamente specifice portabile.

Pe langa triangulatie, odata stiut numarul de telefon, deci, implicit codul IMSI al cartelei SIM, se poate afla codul IMEI (International Mobile Equipment Identity) al telefonului mobil. Asta, caci codul IMSI al cartelei SIM este transmis catre operator prin intermediul telefonului mobil. Cu aceasta ocazie, operatorul poate primi si date privind telefonul folosit. Daca aparatul a fost cumparat dintr-un magazin, poate fi, astfel, identificat clientul. Pe de alta parte, odata aflat IMEI-ul mobilului, operatorul poate chiar „bana“ folosirea sa intr-o anume retea. Si anume, chiar daca se inlocuieste SIM-ul cu un altul, fie el emis de un operator sau altul, telefonul nu va mai functiona.

Acestea sunt, totusi, metode costisitoare si implica o serie de aprobari din partea organelor competente, astfel ca punerea lor in practica, in cazul micilor escrocherii, de genul celor tip SMS, este putin probabila.

Exemple de sms-uri... necastigatoare!
„Felicitari! Firma Flanco va anunta ca sunteti fericitul castigator al unui telefon mobil marca Nokia 8600 si a 500 de euro! Pentru mai multe detalii, contactati-ne!“ – expediat de la 0752/96.51.17

„Felicitari!!! Acest numar de telefon a fost extras din baza de date Flanco si a fost desemnat castigatorul unui telefon Nokia N 90 si a 200 euro. Asteptam sa ne contactati!“ - expediat de la 0746/63.08.78

Sursa: Gardianul

15 comentarii:

  1. N-am crezut vreodata ca am sa fiu atat de naiv sa iau teapa,si iata ca sa intamplat.
    Am primit um SMS de la nr.de telefon 0742880932 ""Promotia anului 2009"Firma Nokia a ales aleator nr. dvs de telefon oferindu-i cadou un telefon NOKIA N95 3G.Pentru mai multe detalii contactati-ne la nr. de telefon: 0755989755 /0757795001.Va multumim anticipat!" Era totul atat de plauzibil incat am sunat si am urmat pasii ceruti chipurile pt validarea cadoului.Ca peste cateva minute sa primesc un SMS de la 200 cum ca am incarcat cartela PrePay a nr. de telefon 0751668586 cu 30 EUR din care 5 EUR bonus.Va rog daca este cineva in masura si poate sa ia atitudine fata de acesti sarlatani, eu cred ca dupa modul de operare in grup si cu mai multe nr. de telefon,respectivii lucreaza ca salariati ai firmei ORANGE,in magazinela fonomat sau orange shop.O alta parere este ca firma ORANGE cu aceste cartele prepay incurajeaza gainariile, sarlatanismul, intrun cuvint infractionalitatea.
    Propun scoaterea acestor cartele de pe piata,si blocarea semnalelor acestor numere de telefon.UUUUU ORANGE !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. si mai exact ce pasi ai urmat... de ce nu ai sunat la ORANGE.... poate se rezolva intr-un fel situatia

    RăspundețiȘtergere
  3. o teapa nationala...si SRI asculta in continuare :))

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu am patit-o chiar ieri...faza cu nokia n 95
    ...doar ca multi prieteni au mai patito...si am invat lectia .

    RăspundețiȘtergere
  5. FRATILOR! cateva lucruri TREBUIE sa va scriu!
    @Anonim : omule... imi pare sincer rau pt ceea ce ti s.a intamplat.... insa... daca esti atat de scurt la minte... platesti!
    Adineaori am primit si eu acel mesaj cu N95 3G si... n.am facut decat sa sun la Relatii cu Clientii sa intreb ce.i baiu'! Evident ca o don'shoara mi.a explicat ca e un mesaj frauda si ca atare nu tre' sa il iau in seama, m.a rugat sa ii comunic tote numerele de telefon pe care mi se cerea sa sun si sa stau cumintel in banca mea, daca nu vreau sa fiu fraierit! ... Stau acuma si ma gandesc ca astea sunt demne de Farsele lu' Buzdugan, numai ca acilisha kiar plateste fraierul! :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. vorba aia nu exista smecher...totul depinde de fraieri ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. promotia anului 2009 firma nokia

    RăspundețiȘtergere
  8. mai cel care a facut faza cu nokia n95 il cheama dan neagu si lucreaza la orage/.... deci...va datzi seama. http://www.neogen.ro/photos/by/457285/view/445834 uita`ti`l aici .

    RăspundețiȘtergere
  9. bai si pe profilu lu ala dan neagu scrie la descriere : sunt destept, frumos...si recunosc, MINT MULT"...deci...vca datzi seama....si mai lucreaza si la orange

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu am primit mesajul cu castigarea unui telefon, dar cand am vazut ca vrea sa dicteze mie un cod care incepe cu *100*4 .... am intrerupt convorbirea si le-am spus ca nu introduc pe tel. meu niciodata asemenea cod la comanda nimanui.Numarul de la cine am primit sms-ul: 0748746255, si in mesaj i-mi spunea sa sun la: 0753541437 0753507899 0753538666 0748746255

    RăspundețiȘtergere
  11. vroia sa le incarci cartela ... asa se incarca cartela gratis ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. bulani mari astia cu orange ul,fac bani grei pe seama la romani..eu ii injur mereu la tlf knd nu merge ceva bn in retea,semnal,actualizare date,etc

    RăspundețiȘtergere
  13. am primit si eu un asemenea mesaj.spunea sa contactez nr.de telefon 0749300725 sau 0757491900.nu am sunat si nu am luat teapa

    RăspundețiȘtergere
  14. fratilor,aveti mare grija . lucrez la oramge si zilnic ma confrunt cu astfel de situatii :-s

    RăspundețiȘtergere
  15. muie orange sunteti jalnici toti de acolo sunteti retardati hoti curve jigodii

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...