Lista, care este publicata de doua ori pe an, este realizata de catre Universitatea din Mannheim, Universitatea din Tenessee si National Energy Research Scientific Computing Center din Berkeley.
cel mai rapid supercomputer din lume ramane in continuare Blue Gene/L system de la IBM, instalat la Departamentul Energetic de la Lawrence Livermore National Laboratory din California. Sistemul permite 280,6 trilioane de calcule pe secunda.
Urmatoarele doua, construite de Cray, depasesc si ele pragul de 100 de trilioane de operatiuni. Cray X74/X73 ajunge la 101,7 si este instalat in Tenessee, la Departamentul Energetic din Oak Ridge National Laboratory, in timp ce Red Storm, instalat in Albuquerque, ajunge la 101,4.
Dintre cele 10 care se afla in fruntea clasamentului, 8 sunt instalate in Statele Unite. Cel mai rapid calculator din Europa este un IBM JS21, de 62,6 trilioane, instalat in Spania, la Barcelona Supercomputing Center, in timp ce calculatorul cel mai performant din Japonia este instalat la Institutul de Tehnologie din Tokio si ocupa abia locul 14.
Cele mai rapide calculatoare din lume devin din ce in ce mai rapide daca tinem cont ca cele mai slabe din lista au progresat de la 2,74 trilioane la 4 in doar 6 luni. In acelasi timp, IBM si Sun Microsystems au anunatat ca lucreaza la versiuni mult mai rapide, care sa ajunga pana la o mie de trilioane de calcule pe secunda.
Sursa: eWeek
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu