Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 14 aprilie 2007

Secrete ce nu pot fi ascunse

Te-ai gandit vreodata cum ar fi daca te-ai putea imbarca intr-un avion prin simpla trecere prin fata unui senzor, fara control de pasaport? Sau cum ar fi sa treci prin vama la fel de usor „ca si gasca prin apa” datorita aceluiasi sistem?

Ei bine, toate aceste scenarii science-fiction pot deveni realitate acum si la noi in tara. EMGS, una dintre companiile romanesti care se ocupa si cu solutii de securitate, a facut o demonstratie cu noul sistem de acces pe baza de scanare a irisului, IrisAccess 4000, conceput de un grup de cercetatori britanici si produs efectiv de compania LG Electronics. Cum functioneaza acest sistem? Foarte simplu: treci prin fata unui dispozitiv specializat care iti scaneaza irisurile ambilor ochi pentru a te autentifica si nu trebuie sa spui „Sesam, deschide-te!”, ci pur si simplu sa astepti doua secunde pentru a se deschide usa de acces sau a executa o alta comanda.

Dar de ce tocmai irisul? Pentru ca morfologia acestuia este aleatoare, adica este singura componenta a corpului uman care se dezvolta unic, fiind sanse aproape imposibile ca doua irisuri sa fie identice. Altfel spus, ne nastem cu doua irisuri pe care le vom pastra pana la sfarsit, fara ca acestea sa se schimbe vreodata, fapt ce face din aceste organe niste adevarate amprente unice.

Elementele cheie ale sistemului IrisAccess 4000 sunt camerele care asigura scanarea multispectrala a ambilor irisi si realizarea unei imagini centrate a irisului persoanei care este verificata. Pentru a se realiza aceasta etapa cheie, camerele pot sa se incline in plan vertical adaptandu-se pozitiei persoanei si asigura o scanare folosind o retea de LED. In cazul in care pozitia nu este optima, un mesaj verbal – inregistrabil in orice limba vorbita - informeaza persoana verificata sa isi modifice distanta fata de obiectiv. In plus, in functie de aplicatie camerele pot prelua si o imagine a fetei persoanei.

Anumite modele ale camerelor LG Electronics IrisAccess 4000 asigura si un grad crescut de securitate prin integrarea unei tastaturi, precum si a unui display, de doua linii a 20 caractere. Astfel se poate verifica atat persoana, cat si faptul ca aceasta persoana are dreptul de a accesa anumite zone, prin folosirea unei parole. In final, camerele pot fi dotate cu un cititor radio, fara contact, pentru carduri inteligente de tip HID iCLASS, DESFire, MiFARE, sau compatibile cu standardul Common Access Cards. Multitudinea mijloacelor de identificare nu face altceva decat sa sporeasca nivelul de securitate.

Ce fel de institutii necesita insa un sistem de securitate atat de performant, atat de exact? In primul rand, bazele militare, data-center-urile si cladirile guvernamentale, locuri in care informatiile si oamenii sunt atat de importanti, incat sunt predispusi diverselor atacuri teroriste – stim cu totii ce s-a intamplat pe 11 septembrie 2001. Din acest motiv, sistemul IrisAccess 4000 are o aplicabilitate excelenta pentru puncte de frontiera sau terminale de transport, precum gari sau aeroporturi. Alte locuri in care IrisAccess 4000 ar reduce riscurile intr-o masura semnificativa ar fi bancile sau stadioanele, concertele, etc.

IrisAccess 4000 este un sistem de identificare non-invaziv, care nu afecteaza organismul in vreun fel, fiind in acelasi timp foarte greu de pacalit. Producatorii acestuia s-au gandit la aproape toate scenariile posibile, astfel incat o poza a ochilor sau o lentila de contact ce imita irisul uman nu pot insela dispozitivul. Chiar in eventualitatea macabra in care un raufacator ar aduce o persoana moarta care sa fie in baza de date a sistemului, pentru a patrunde ilegal intr-o incinta, acest lucru nu ar functiona. IrisAccess 4000 nu face o singura poza a irisurilor, ci o serie de poze, detectand astfel miscarea naturala a organismului uman si inregistrand-o.

Daca in Occidentul din ce in ce mai aproape de noi IrisAccess 4000 este tehnologie prezenta, acesta pare inca un dispozitiv science-fiction pentru Romania. Sau poate nu. Sistemul este rentabil si poate fi considerat atat de eficient, incat protejarea unor lucruri sau informatii de pret devine nepretuita.

www.pcworld.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...