Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 mai 2009

Facebook poate fi utilizat pentru transmiterea "viermilor" informatici

Facebook a devenit o modalitate folosită de escroci de transmitere a "viermilor" informatici, în scopul obţinerii de bani de la utilizatorii reţelei de socializare, a anunţat producătorul de programe antivirus, PandaLabs.
Ultima variantă de "vierme" apărută din familia Boface, denumită Boface.BJ.worm, foloseşte Facebook pentru a descărca de pe internet şi a instala un program de protecţie fals, iar apoi prin manifestările produse pe calculatoarele utilizatorilor reţelei de socializare, îi convinge pe aceştia să cumpere un program antivirus fals.

Facebook a fost aleasă de către escroci din cauza popularităţii mari a reţelei şi a potenţialului său de a ajunge la numeroşi utilizatori.

Potrivit datelor centralizate de către cei de la Panda, în urma scanărilor efectuate online, un procent din calculatoarele verificate erau infectate cu un vierme din familia Boface, începând cu luna august 2008.

"Extrapolând aceste cifre la un număr estimativ al utilizatorilor de Facebook, în jur de 200 milioane, noi estimăm că aproximativ două milioane de utilizatori ar putea fi infectaţi. Numărul de variante creşte deoarece scopul escrocilor este de a infecta cât mai mulţi utilizatori şi implicit de a-şi spori veniturile. Utilizatorii reţelelor de socializare au încredere, de obicei, în mesajele pe care le primesc, aşa că numărul de accesări este foarte mare", a declarat reprezentantul PandaLabs.

Boface.BJ.worm ajunge în calculatoare prin mesajele de email cu ataşamente, descărcări de pe internet, fişiere transferate pe canale de chat sau reţele peer-to-peer şi infectează utilizatorul. Odată ce calculatorul este infectat, când utilizatorul se va conecta la contul de Facebook, viermele va trimite un mesaj tuturor prietenilor din listă, prin care îi invită să vizioneze un fişier video de la o adresă de internet denumita YuoTube(asemănătoare cu renumitul site YouTube). Pentru a accesa fişierul, celor curioşi li se va cere să descarce un program. Dacă aceşti acceptă, "viermele" se va instala şi vor începe să fie afişate mesaje care atenţionează că s-a infectat calculatorul, iar utilizatorul trebuie să cumpere un antivirus(fals) oferit ca soluţie.

Pentru a preveni acest tip de fraude, cei de la PandaLabs îi sfătuiesc pe toţi utilizatorii de internet, şi în special ai reţelelor de socializare, să nu acceseze link-uri suspecte de la surse care nu sunt de încredere, iar dacă totuşi o fac, să nu descarce niciun fişier executabil. Dacă oamenii încep să primească mesaje de avertizare cu privire la infectarea calculatorului, nu trebuie introduse detalii ale cardului de credit, pentru a evita posibile fraude.



Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...