Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 noiembrie 2007

Sfarsitul calculatoarelor personale in tarile dezvoltate

Analistii IDC apreciaza ca Japonia ar putea deveni prima piata importanta in care sa se manifeste un pronuntat declin in folosirea calculatoarelor personale. Importanta PC-urilor in casele japonezilor scade, sarcinile acestora fiind preluate de dispozitive smart phone, console pentru jocuri cu conexiune Internet si video recordere digitale.
Calculatoarele personale pierd teren in fata televizoarelor flat-panel si a telefoanelor mobile, situatie care afecteaza si companii mari ca NEC sau Sony. Hitachi a anuntat deja ca se va retrage de pe piata computerelor personale. IBM a vandut divizia de calculatoare catre Lenovo Group Ltd. in 2005, dupa inregistrarea unor pierderi de miliarde de dolari.



Dl. Masahiro Katayama, cercetator in cadrul IDC - International Data Corporation, a apreciat ca utilizatorii nu mai sunt impresionati de discuri hard cu capacitate mare de stocare sau procesoare rapide, fiind mai degraba atrasi de televizoarele de mari dimensiuni si telefoanele sofisticate. "In Japonia, copii folosesc telefoane mobile, nu PC-uri. Viitorul Pc-urilor nu e stralucit."

Vanzarile de calculatoare personale in Japonia sunt in scadere, primul declin de acest gen pe o piata cheie, conform IDC. In cel de-al doilea trimestru al anului 2007, vanzarile de calculatoare desktop au scazut cu 4,8%, iar cele de laptop-uri cu 3,1%.

Muzica este descarcata direct pe telefoanele mobile, folosite si pentru jocuri sau cumparaturi online. Camerele foto se conecteaza direct la imprimante si televizoare high-definition, care permit si descarcarea de filme. Mai mult de jumatate dintre japonezi trimit mesaje e-mail si navigheaza pe Internet de pe telefonul mobil, conform unui studiu al Ministerului de Interne din 2006, in timp ce 4% dintre utilizatori nu mai folosesc calculatorul pentru e-mail.

Simultan cu scaderea interesului utilizatorilor individuali, companiile isi inlocuiesc PC-urile la intervale mai mari de timp, din cauza ca imbunatatirile de performanta intereseaza foarte putin atata vreme cat aproape orice fel de sarcina poate fi indeplinita cu usurinta folosind sisteme mai vechi.

"Valoarea PC-urilor se va diminua daca nu va oferi functionalitati revolutionare", apreciaza dl. Hiroyuki Ishii, un oficial al companiei NEC, cel mai mare producator de calculatoare din Japonia. "Trebuie sa convingem utilizatorii ca PC-urile sunt pe primul loc in ce priveste puterea de procesare. Intotdeauna vor fi."

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...