O invazie de paianjeni din specia “Vaduva Neagra” a fost semnalata in zona plajei dintre Agigea si Eforie, potrivit directorului Statiei de Biologie Marina Agigea, Gheorghe Mustata. El spune ca este vorba despre cel putin 200 de exemplare in aceasta zona. Paianjenii au fost observati de un cercetator care se afla in practica cu studentii.
“«Vaduva Neagra» este o specie de paianjeni care se gaseste in special in desert, foarte periculoasa pentru copii si cardiaci”, spune Mustata, care precizeaza ca le va semnala specialistilor de mediu situatia, pentru a lua masuri de protejare a populatiei.
Specialistul explica insa ca fenomenul a putut fi favorizat de iarna foarte calda, dar si de seceta din ultima perioada care a favorizat inmultirea speciei. El precizeaza ca paianjenul “Vaduva Neagra” este de obicei prezent in zona Marii Negre, dar in exemplare mult mai rare, iar exemplarele descoperite acum sint la maturitate.
Gheorghe Mustata a mai spus ca toate plajele litoralului trebuie verificate, pentru ca exista posibilitatea ca acest paianjen sa fie prezent si in alte zone.
Si in anii trecuti, medicii constanteni s-au confruntat cu zeci de cazuri de pacienti muscati de paianjeni. Specialistii sfatuiesc turistii aflati pe litoral sa se prezinte imediat la medic in cazul in care prezinta dureri musculare puternice, se simt in imposibilitatea de a-si misca picioarele, au dureri abdominale sau de spate. Ei adauga ca doar administrarea de cantitati mari de calmante, antihistaminice si hidrocortizoni reprezinta un tratament eficient, iar acestea nu pot fi efectuate decit in regim clinic. Muscatrura paianjenului poate provoca chiar moartea, daca nu este tratata la timp.
- Pesti care te trimit la spital
Mai multi pacienti, in special pescari, au venit in ultimele zile la Spitalul Judetean Constanta, dupa ce au intrat in contact cu o specie de peste, cunoscuta sub numele “Dragonul de mare”. Medicii constanteni spun ca s-au confruntat si anul trecut cu astfel de cazuri, insa nu atit de grave, unul dintre pacientii veniti la spital fiind in stare critica.
Biologii de la Societatea de Explorari Oceanografice au atras atentia inca de la inceputul anului ca schimbarile climatice pot provoca invazii de alge, pesti si insecte.
“Dragonul de mare” traieste in larg si contactul cu el poate provoca un soc anafilactic.
Sursa: Cotidianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu