Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 noiembrie 2008

Acum 25 de ani, Bill Gates anunta lansarea Windows

Microsoft se pregateste sa sarbatoreasca 25 de ani de Windows. Desi sistemul de operare a fost lansat oficial abia in 1985, Bill Gates, presedinte al Microsoft, a anuntat lansarea pentru PC in anul 1983, Microsoft Windows 1.0 fiind prima versiune de Windows cu o interfata grafica produsa de companie.

In 1983, Microsoft se afla in fata unei competitii acerbe cu Apple. Astfel, Gates a anuntat, pe fuga, lansarea unui software cu interfata grafica usor de utilizat, suport pentru mouse, grafica independenta de dispozitiv si cu abilitatea de a rula mai multe aplicatii in acelasi timp. Sistemul de operare care aducea toate acestea ar fi trebuit sa fie gata inca din aprilie 1984, iar tanarul presedinte al Microsoft promitea ca va putea rula pe 90% dintre computerele compatibile cu IBM.Windows nu a ajuns pe rafturile magazinelor pana pe 20 noiembrie 1985, la peste doi ani de la “debutul” sau neasteptat. Pentru Microsoft, neasteptate au fost si veniturile provenite din vanzarea sistemului de operare, care s-au incadrat intr-un nivel destul de modest chiar si pentru acea perioada.

Cateva aplicatii erau deja disponibile pe piata, dar primul Windows, versiunea 1.0, continea si unele noutati: MS-DOS Executive, Calendar, Notepad, Calculator, Ceas, Control Panel, PIF (Program Information File) Editor, Print Spooler, Clipboard, RAMDrive, Windows Write si Windows Paint. Toate acestea erau menite sa permita utilizatorului isi administreze activitatile zilnice.

Insa lucrurile s-au schimbat extrem de rapid si au evoluat. Apple lansase deja Macintosh-ul in intreaga lume la inceputul lui 1984, iar Windows 2.0 nu a aparut pana in 1987.

Daca in acest moment, Windows este singurul sistem de operare despre care se poate spune ca este omniprezent, lucrurile nu au stat intotdeauna astfel pentru Microsoft. Evolutia Windows-ului a fost, deseori, nesigura si precara, iar succesul sau s-a creat in timp, Microsoft apeland deseori la software produs de alte companii pentru a umple golul dintre conceptul sau si produsul final.

Sursa

Un comentariu:

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...