Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 18 iunie 2011

Cum funcţionează cel mai puternic virus informatic creat vreodată

Virusul Stuxnet este cel mai de temut virus informatic creat vreodată şi pare să fi fost creat cu scopul de a ataca facilităţi nucleare din Iran. Iată o prezentare a acestuia.
Stuxnet este cel mai periculos virus informatic în condiţiile în care poate permite infectarea şi preluarea controlului asupra computerelor care comandă diverse utilaje şi monitorizează funcţionarea acestora.

Stuxnet a scos din uz 20% din centrifugele de îmbogăţire a uraniului din Iran şi a infectat computerele a peste şase milioane de persoane şi a aproape 1.000 de companii din China.


Experţii companiei Kaspersky au declarat la momentul atacului că este foarte unic în industria IT, pregătit de o echipă de infractori cibernetici cu vaste cunoştinţe ale tehnologiei SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition).



„Cred că am ajuns la un moment de cotitură, deoarece ne confruntăm cu o nouă lume, o nouă abordare a infracţionalităţii cibernetice”, spune Eugene Kaspersky, CEO şi co-fondator Kaspersky Lab. „În trecut erau doar infractori cibernetici, acum constat cu teamă că ne apropiem de o eră a terorismului cibernetic, a armelor sofisticate şi a războaielor cibernetice”, a mai spus acesta.

"Acest program periculos nu a fost creat pentru a fura bani, a trimite mesaje spam sau a fura date personale, ci pentru a sabota întreprinderi de producţie, pentru a distruge sisteme industriale. Constat că acesta este începutul unei noi ere. Anii ’90 au fost marcaţi de vandalism cibernetic, anii 2000 au însemnat deceniul infracţionalităţii cibernetice, iar acum ne apropiem de terorism şi războaie cibernetice", spune şeful Kaspersky Lab.


Stuxnet ţinteşte anumite sisteme

Viermele încearcă accesarea şi reprogramarea de sisteme industriale de control,
ţintind anumite sisteme de tip SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition – utilizate pentru monitorizarea şi administrarea infrastructurii şi proceselor de producţie) produse de compania Siemens, şi anume Simatic WinCC. Sisteme similare sunt folosite la scară largă pe platformele petroliere, centrale electrice, platforme largi de comunicare, în aeroporturi, pe vapoare şi chiar în armată.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...