Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 aprilie 2009

Tarife mai reduse pentru serviciile de roaming, incepand cu 1 iulie 2009

Incepand cu aceasta data, tarifele pentru convorbiri, mesaje si internet in roaming vor fi reduse ca urmare a modificarii legislatiei UE privind roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila in interiorul UE. Raportul Parlamentului European a fost elaborat de europarlamentara Adina-Ioana Valean (ALDE, Romania).

Reducerea preturilor pentru convorbirile telefonice in roaming
Compromisul la care s-a ajuns cu Consiliul nu reglementeaza tarifele preturilor in roaming, care au fost stabilite de UE, ci stabileste plafoane sub nivelul carora operatorii au posibilitatea de a concura, oferind preturi mai mici. Operatorii de telefonie mobila pot calcula in modul urmator pretul convorbirilor telefonice in sistem de roaming:
- de la 1 iulie 2009: maximum 0,43 € pe minut (fara TVA) pentru efectuarea unui apel si maximum 0,19 € (fara TVA) pe minut pentru primirea unui apel;
- de la 1 iulie 2010: maximum 0,39 € pe minut (fara TVA) pentru efectuarea unui apel si maximum 0,15 € (fara TVA) pe minut pentru primirea unui apel;
- de la 1 iulie 2011: maximum 0,35 € pe minut (fara TVA) pentru efectuarea unui apel si maximum 0,11 € (fara TVA) pe minut pentru primirea unui apel.
Potrivit textului de compromis, incepand cu 1 iulie 2009, dupa primele 30 de secunde operatorii de telefonie mobila trebuie sa factureze convorbirile telefonice la secunda.
Servicii mai avantajoase pentru roaming-ul de date
Referitor la transmiterea de mesaje (sms), incepand cu 1 iulie 2009 pretul maxim al unui mesaj urmeaza sa fie 0,11€ (fara TVA).
Alte servicii de date in roaming, precum trimiterea de emailuri si imagini sau navigarea pe internet prin telefonul mobil sau calculatorul portabil, vor fi reglementate la nivel en gros. Aceasta inseamna ca va exista un plafon superior al pretului pe care un operator le aplica operatorului gazda al clientului care utilizeaza serviciile de roaming, pret calculat in functie de kilobyte:
- de la 1 iulie 2009: maximum 1 € / megabyte (fara TVA);
- de la 1 iulie 2010: maximum 0,80 € / megabyte (fara TVA);
- de la 1 iulie 2011: maximum 0,50 € / megabyte (fara TVA).
Pentru a preveni socul unei facturi excesiv de mari, incepand cu 1 martie 2010, clientii serviciilor de roaming vor putea sa opteze, in mod gratuit, pentru o limita maxima a pretului facturii. Aceasta limita ar putea fi stabilita la nivelul de 50 € (fara TVA) sau volumul de date aferent. Potrivit compromisului, incepand cu 1 iulie 2010, aceasta limita se va aplica tuturor clientilor care nu s-au exprimat pentru o alta optiune.
Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa avertizeze clientii daca acestia au atins 80% din limita impusa. Odata ce aceasta limita a fost atinsa, se va trimite o noua notificare in care se indica procedura ce trebuie urmata daca clientul doreste sa utilizeze in continuare serviciile pentru roaming-ul de date. In cazul in care clientul nu raspunde, operatorul va putea sista serviciile de roaming.
Referire la numarul de urgenta 112
SMS-urile cu tarif de roaming ce se transmit odata ce consumatorul intra intr-o retea straina vor contine si o referire la numarul unic de urgenta 112.

Raportul Valean a fost adoptat cu 646 voturi pentru, 22 impotriva si 9 abtineri.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...