Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cutremur ...

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs in jurul orei 20.25, în zona Vrancea, la o adâncime de 120 de kilometri. Seismul s-a resimţit şi în zona Capitalei, cu intensitatea de 3 - 4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maximă înregistrată pe seismogramă a fost de aproximativ trei minute. Specialiştii spun că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece seismele vrâncene de adâncime nu produc replici.

sfaturi de urmat în caz de cutremur:



1. Nu vă rezumaţi la vă apleca sau ascunde sub diverse obiecte, de exemplu birouri sau maşini, pentru că riscul este foarte mare în aceste situaţii.

2. Câinii, pisicile şi copii mici se ghemuiesc uneori natural în poziţia fetală. Este un instinct natural de supravieţuire. Cel mai sigur este să vă ghemuiţi lîngă un obiect mare, de exemplu o canapea care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lasă un gol lângă el.

3. Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur, deoarece lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţă cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. De asemenea, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton.

4. În cazul unui cutremur produs în timp ce vă aflaţi în pat, cel mai indicat este să vă rostogoliţi pur şi simplu lângă pat, unde se va crea un vid de siguranţă.

5. Dacă apare un cutremur în timp ce vă uitaţi la televizor şi nu puteţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, atunci întindeţi-vă jos şi ghemuiţi-vă în poziţie fetala, lângă canapea sau un obiect mare.

6. Evitaţi să vă adăpostiţi sub tocul uşii

7. Niciodată nu folosiţi scările. Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.

8. Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil. Este mult mai bine să vă situaţi cât mai aproape de exteriorul unei clădiri decât în interior.

9. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.

Antena3.ro

4 comentarii:

  1. si la sinaia sa simtit cutremuru

    RăspundețiȘtergere
  2. in caz de accident nuclear nu ai ceva sfaturi?
    va impachetati cateva haine si va indreptati incet spre cimitir.....
    de ce incet???
    Pt a nu se crea panica!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multe greseli in sfaturile tale, ce experienta ai in domeniu ca sa poti da astfel de sfaturi, nu te mai hazarda sa dai sfaturi eronate copiate de la altii :)
    Pct 1. Intreaba cati au supravietuit la cutremurul din 77 pt ca s-au ascuns sub o masa solida sau masini? ( o masina nu se striveste sub 1 tona in plus )
    La pct 2 :"Cel mai sigur este să vă ghemuiţi lîngă un obiect mare" Un obiect mare, are mai multe sanse sa se rastoarne la cutremure mai mici,strivindu-te sub greutatea lui.
    Pct 3 este ok, este un lucru evident.
    4. Posibilitatea ca plafonul sa se prabuseasca este extrem de mica. Totusi puteti sa va rostogoliti langa pat (nu comporta riscuri la cutremure mai mici de 8 grade) si mi-as permite sa adaug: trageti paturile si pernele peste dvs.
    5.Daca apare un cutremur si sari pe fereastra este foarte posibil sa iti rupi mainile, picioarele sau coloana chiar daca sari de la parter. Riscul sa se prabuseasca cladirea este extrem de mic in comparatie cu cel de a-ti rupe ceva atunci cand sari pe fereastra.
    6.Nu cred ca mi-ar fi greu sa gasesc o persoana care in 1977 s-a salvat stand in tocul usii intr-o cladire veche.
    8.As reformula: daca vreti sa va cada in cap bucati de tencuiala, ornamente de ciment de la cladirile vechi, bucati de caramida, ghivece de flori, oale de mancare puse la racit pe ferestre, materiale de constructii uitate pe terasele blocurilor, obiecte din balcoane, va invit sa stati langa zidul exterior al unei cladiri.
    9.Este recomandat sa stati in masina fiindca: daca iesiti din masina in timpul cutremurului si alt sofer care conduce pierde controlul si intra cu masina in dvs, muriti mai rapid decat daca ati fi in masina; daca sunt cabluri de curent care pica pe masina si sunteti inauntru, nu va curenteaza fiindca masina este izolata, daca ati fi afara v-ati electrocuta; o masina este facuta sa reziste la impact si la rasturnari: va rezista foarte bine daca pe ea pica pomi, caramizi, semafoare sau semne de circulatie, dar daca acestea ar pica direct pe dvs v-ar putea rani.Cum garantezi ca in timpul cutremurului masina nu este impinsa spre tine daca pe ea pica ceva, si nu te va strivi?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alex Bocutz toate sfaturile sunt interpretabile, nu am prins 77 ... dar spre deosebire de 77 majoritatea cladirilor nu mai au grinda de rezistenta la tocul usii... oricum ms pt sfaturi

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...