Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 decembrie 2008

Pachetul energie-clima al UE a fost adoptat. Tarile est-europene primesc ajutor financiar

Liderii europeni au ajuns astazi la un compromis in ce priveste pachetul legislativ energie-clima, in cea de-a doua zi a summit-ului de la Bruxelles, informeaza the Guardian. Planul arata cum isi vor reduce emisiile de dioxid de carbon cele 27 de state membre cu 20% pana in 2020 si este facut pentru a da un exemplu lumii de combatere a incalzirii globale.

Pachetul include o serie de masuri de impartire a poverii emisiilor pentru a preveni ca pretul reducerii poluarii sa impiedice cresterea economica. Un draft care a parvenit agentiei Reuters arata ca intelegerea de astazi prevede ca tarile est-europene sa primeasca miliarde de euro pentru a combate schimbarile climatice si sa-si modernizeze industriile energetice. Polonia, spre exemplu, isi asigura necesarul de energie in proportie de 90% din carbon si a cerut sa fie scutita de la cumpararea de certificate de carbon pana in 2019 precum si transferuri masive de fonduri dinspre vest spre est.

Pachetul energie-clima al UE reprezinta cel mai ambitios efort legislativ in ce priveste schimbarile climatice din lume si cuprinde patru legi care prevad reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020 fata de nivelul din 1990, reducerea consumului cu 20% pana la aceeasi data si folosirea energiilor curate in proportie de 20% pana in 2020 in toata Europa

Cancelarul german Angela Merkel a fost initiatoarea pachetului in martie 2007 cand detinea presedintia UE. De atunci UE s-a autodeclarat conducatoare in cursa de a impiedica temperaturile globale sa creasca cu mai mult de 2 grade Celsius.

Nicolas Sarkozy este cel care a avut responsabilitatea de a finaliza negocierile pachetului care va deveni lege pana la sfarsitul anului.

Disputele au fost legate, in mod fundamental, de costuri. Desi toata lumea a fost de acord cu reducerea emisiilor cu 20% pana in 2020, au existat pareri diferite despre cum sa se realizeze aceasta reducere. Esential pentru reducerea poluarii ste sistemul cap-and-trade care se presupune ca va asigura jumatatea din reducerea gazelor cu efect de sera. Se pare ca principiul “poluatorul plateste” va intra in vigoare incepand cu 2013. Pe aceasta tema au existat, insa, mai multe dispute. Germania, de exemplu, a cerut ca 30 de sectoare industrial, care sunt responsabile pentru 90% din emisii, sa primeasca certificatele gratuit.

Anterior adoptarii pachetului, cancelarul Angela Merkel si-a exprimat speranta ca se va ajunge la un rezultat pozitiv la Bruxelles si ca o intelegere intre liderii europeni ar da un impuls semnificativ participantilor la summit-ul ONU de la Poznan, Polonia, care are ca scop negocierea unui acrod care sa urmeze Protocolului de la Kyoto care expira in 2012.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...