Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 6 decembrie 2008

Astronomii reînvie o supernovă cu o oglindă interstelară

Astronomii au folosit ecourile luminii unei supernove care a explodat drept maşină a timpului, pentru a privi la un eveniment stelar istoric de acum 400 de ani, informează Daily Mail.

"Noua stea" a apărut pe cer în 1572, în constelaţia Cassiopeia, şi era atât de strălucitoare încât putea fi văzută chiar şi pe timpul zilei. A fost observată şi înregistrată în documente de astronomul danez Tycho Brahe, care a descoperit că supernova se afla foarte departe de lună.

Această descoperire a zguduit 2.000 de ani de gândiri ştiinţifice bazate pe teoria lui Aristotel care plasa Pământul în centrul unei sfere concentrice, unde stelele erau fixe.

Deşi Tycho nu şi-a dat seama, el nu vedea o stea, ci o supernovă - o explozie violentă prin care mor marile stele.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Max Plank Institute, au putut să reexamineze evenimentul şi să îl clasifice drept supernovă.

Deşi lumina iniţială sau "fotonii direcţi" ai exploziei au trecut pe lângă Pământ în 1572, telescoapele din Hawaii şi din Spania au capturat ecourile slabe de lumină ale supernovei, acestea reflectându-se într-un nor de praf galactic.

"Gândiţi-vă la o piatră aruncată într-un lac. Valurile sunt uniforme până când lovesc un debarcader, de exemplu, şi se nasc alte valuri. Ce vedem noi acum sunt valurile propagate de debarcader", a explicat purtătorul de cuvânt de la observatorul spaniol Calar Alto.

Datele din trecut arată că Supernova SN 1572 sau Supernova lui Tycho este o supernovă de tipul 1a - însemnând moartea termonucleară a unei stele pitice, iar noile informaţii susţin acest fapt.

Supernovele de tipul 1a reprezintă sursa principală a elementelor precum hirdogenul şi heliumul. Elementele necesare vieţii, carbonul şi oxigenul, nu ar putea exista pe Pământ fără aceste explozii.

Nu se ştie de ce sau cum explodează stelele pitice albe însă echipa speră să folosească noua lor tehnică pentru a testa teoriile recente.

Într-una din teorii, o stea albă pitică capătă material nou de la altă stea apropiată până când atinge o masă critică şi explodează.

Alt model susţine că acumularea masei se face prin contopirea a două stele pitice.

"Este o şansă extraordinară să se folosească alte ecouri ale luminii pentru a construi imaginii spectroscopice tridimensionale ale exploziilor", a declarat Dr. Oliver Krause, liderul cercetătorilor.


Sursa: Realitatea.net

Un comentariu:

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...