Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 noiembrie 2008

Prima imagine a unei planete din afara sistemului nostru solar

Telescopul spatial Hubble, trimis de NASA in scop de cercetare si studiere a Universului, a realizat prima fotografie a unei planete din afara sistemului nostru solar. Planeta, despre care se crede ca ar avea marimea lui Jupiter, a fost denumita “Fomalhaut b” si orbiteaza in jurul stelei Fomalhaut, aflata la o distanta de 25 de ani lumina in constelatia Pestilor.

Fomalhaut este de 16 ori mai stralucitoare decat soarele, iar cercetatorii estimeaza ca ar avea o varsta de aproximativ 200 milioane de ani.

Vizibilitatea planetei este ingreunata de o centura de praf si gaz care inconjoara steaua “mama”. Din acest motiv, reprezentanti ai NASA au declarat ca performanta Hubble de a fotografia planeta poate fi considerata norocoasa si pur intamplatoare, iar Fomalhaut b ar fi ramas ascunsa, probabil mult timp de acum inainte, daca nu ar fi avut o orbita atat de larga in jurul stelei sale, Fomalhaut.

Oamenii de stiinta si cercetatorii NASA au dedus existenta planetei inca din anul 2005, datorita fortelor gravitationale din zona, insa este pentru prima data cand au reusit sa demonstreze prezenta ei prin fotografia realizata de catre telescopul Hubble. Acestia sustin ca este foarte dificil sa surprinzi imagini ale plantelor care nu se afla in sistemul nostru solar, din cauza faptului ca lumina emisa este slaba in comparatie cu cea a stelei in jurul careia graviteaza.

Desi omenirea nu dispune inca de metode si tehnologii cu care sa descopere planete mai mici, de dimensiunile Pamantului, oamenii de stiinta sustin ca in sistemele planetare a caror existenta este dovedita de aceste fotografii se afla multe alte astfel de corpuri.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...