Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 octombrie 2008

Retele wireless pe baza de lumina

Lumina ar putea fi, in curand, folosita nu numai pentru iluminarea spatiilor intunecoase ci si pentru crearea de retele wireless ieftine si ecologice. Cativa cercetatori au creat o tehnologie care permite becurilor LED (light-emitting diode), de slaba intensitate, sa transmita date catre alte dispozitive. Poate suna ciudat, dar in conditiile in care si telecomenzile folosesc infrarosul pentru a transmite comanda catre televizoare sau playere, atunci de ce o retea wireless nu ar putea functiona pe baza luminii?
Reteaua de ultima generatie functioneaza pe baza luminii furnizate de becurile LED. Un router wireless din raza de iluminare a LED-urilor ar putea trimite si primi informatii – initial la viteze intre 1 si 10 megabiti pe secunda – fiecare bec servind ca punct de acces in cadrul retelei. Apoi, becurile LED transmit datele receptionate catre computer prin licariri nedetectabile de ochiul uman.
Reteaua pe baza de becuri LED nu va putea inlocui intru totul undele radio si tehnologia Wi-Fi din cauza faptului ca lumina nu poate trece prin pereti sau alte obstacole, astfel ca aria sa de acoperire este extrem de limitata, dar in acelasi timp securizata, sustine Thomas Little, inginer in computere de la Universitatea din Boston
Un LED poate ilumina timp de peste 50.000 de ore, in comparatie cu un bec incandescent care nu face asta decat timp de 1000 de ore. In plus, LED-urile au avantajul de a nu consuma atat de multa energie electrica.

Initiativa oamenilor de stiinta nu se opreste numai la construirea de retele wireless mai ieftine si ecologice. Little vorbeste si despre conectarea wireless a televizoarelor sau termostatelor. Aplicatiile outdoor ale retelelor locale pot, de asemenea, sa construiasca o cale de comunicare si intre vehicule. De exemplu, o masina care va “simti” gheata la franare va putea sa avertizeze masinile din spatele ei in mod automat, prin LED-urile care transmit informatia.

Aceasta tenhologie nu va fi, cel mai probabil, disponibila pentru larg consum decat peste cel putin 10 ani. Inventatorii retelei spera ca becurile de tip LED sa devina cat mai rapid o alternativa a becurilor conventionale, incandescente sau fluorescente. Urmatorul pas in planurile cercetatorilor tinteste cresterea numarului de utilizatori ai becurilor LED, intr-o lume care consuma deja prea multa energie electrica.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...