Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 octombrie 2008

Inima virtuala revolutioneaza medicina

La cinci secole dupa ce complexele schite ale lui Leonardo da Vinci au revolutionat modul de intelegere a functionarii inimii umane, un nou model de computer promite sa poata face exact acelasi lucru pentru medicina zilelor moderne.

Modelul – atat de realistic incat cele patru camere ale sale bat in acelasi ritm asimetric, pe ecran, asa cum face si o inima reala intr-un corp uman – este rezultatul muncii a trei doctori englezi care sustin ca inventia lor va imbunatati atat trainingul studentilor cat si nivelul de ingrijiri medicale in timpul operatiilor chirurgicale.

Recrearea tuturor detaliilor inimii virtuale dupa modelul uman nu a fost un lucru usor. Doctorii au creat modelul cu ajutorul datelor din timpul operatiilor si cu ajutorul chirurgilor care au operat de cel putin cateva ori la nivelul cordului.


In timpul unei demonstratii, doctorii au aratat cum doar cateva click-uri de mouse permit unui doctor sa examineze interiorul sau exteriorul peretilor si structurii inimii umane, care pompeaza cinci litri de sange pe minut.

In desenele sale, Leonardo da Vinci arata ca inima este un muschi compus din patru cavitati si ca arterele se pot bloca in timpul vietii. Modelul virtual al inimii este cu atat mai important cu cat stabileste o noua paradigma in intelegerea structurii cardiace. Cei trei doctori britanici au declarat ca au inventat modelul virtual al inimii umane deoarece modelul bidimensional nu era atat de precis.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...