Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 septembrie 2008

Tehnologia: prieten sau dusman?

Tehnologiile pe care le utilizam atat de des economisesc timp, ne usureaza munca, si ne relaxeaza, dar cati dintre noi s-au gandit la faptul ca devenim din ce in ce mai inactivi si ne supunem riscului aparitiei unor probleme de sanatate?

Cei mai multi copii sunt din ce in ce mai tentati sa apeleze la jocuri pentru a-si petrece timpul liber, in defavoarea activitatilor caracteristice copilariei, care ajuta la dezvoltarea organismului si la pastrarea unui tonus pozitiv. In plus, pentru multi parinti este de preferat sa isi stie copiii in casa, intr-un mediu controlabil, decat afara, la joaca, desi nu intotdeauna activitatea este in favoarea celor mici.

Tehnologiile “high class” pot cauza sau accentua diverse tipuri de probleme de sanatate sau chiar si psihice, precum probleme legata de coloana, musculatura, circulatie, vedere, stres sau oboseala.

wall-e.jpg


Pentru persoanele active si dinamice, jocul “Wii Tennis” poate parea o gluma jignitoare, tinand cont ca efortul depus pentru a juca acest joc este aproape inexistent si, pe departe, incomparabil cu cel depus in realitate.

Balanta intre a opta pentru tehnologie si a alege activitatea clasica este extrem de fragila. Discutand despre incetinirea progresului tehnologic, doctorul David M. Friedman, autorul cartii “Viitorul Imperfect: Tehnologiile si libertatea intr-o lume nesigura” afirma “Acest tren nu opreste in statii si, cel putin din punctul meu de vedere, unul dintre lucrurile esentiale pe care ar trebui sa le facem este chiar acela de a nu pune in balanta incurajarea procesului tehnologic sau oprirea lui”. In locul acestei balante, Friedman propune o alta abordare: “Am putea oare sa ghicim unde vor conduce aceste tehnologii si, daca vom reusi, ce ar trebui sa facem in aceasta privinta?”

In esenta, activitatile care presupun pozitii fixe pe lungi perioade de timp sau pozitii incomode reprezinta un risc pentru sanatate. De aceea, toti doctorii recomanda pauze periodice si miscare pentru a contracara posibilele efecte negative.

tastatura.jpg

In multe tari in care tehnologia are deja un istoric bogat si o culme ascendenta puternica, expunerea copiilor si a adolescentilor la jocuri video cu un continut puternic violent pare sa aiba urmari din cele mai grave. Despre asta , Hit.ro a scris in numeroase alte ocazii . In Romania, din fericire, psihologii cu care am discutat in mod special despre efectele jocurilor pe calculator asupra psihicului copiilor au afirmat ca nu exista o problema majora si identificata ca fiind de sine statatoare in tara noastra.


In mod evident insa, tehnologia ne poate sustine chiar si in activitatile sportive traditionale (daca ne gandim aici la imbunatatirea echipamentelor jucatorilor olimpici pana la un nivel inimaginabil), in domenii de maxima importanta precum santatea, prin prevenire si tratare, sau securitate personala sau nationala.

tech2.jpg


In ceea ce priveste tehnologia utilizata de fiecare in viata de zi cu zi, cel mai important este sa mentinem un echilibru intre activitatile clasice si cele sustinute de tehnologie. O viata sanatoasa inseamna insa mai mult decat activitate fizica periodica, in pofida agresivitatii cu care multi avertizeaza asupra pericolelor tehnologiei. Dar pentru ca intrebarile despre dieta, alimentatie, poluare si probleme de adaptare sociala le lasam specialistilor din domeniile respective ca sa le dezbata, provocarea si intrebarea pe care v-o adresam astazi vizeaza doar un aspect:

Pastrati un echilibru intre activitatea fizica si timpul petrecut pe calculator, la consola sau in fata televizorului?

Sursa: Hit.ro

Un comentariu:

  1. Din pacate, situatia este extrem de trista la nivelul copiilor. Nu tu minge, nu tu joaca, nu tu prieteni dect pe net si asa mai departe.
    Unde se va ajunge e discutabil.
    Pana atunci ne confruntam cu obezitate la varste fragede, boli de circulatie, pubertate prematura sau intarziata, etc.

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...