Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 august 2008

Robotii invata sa se miste singuri

Cercetatori de la Institutul pentru Matematici si Stiinte Max Planck au demonstrat cum invata robotii sa se miste singuri, cu ajutorul unui program special.

Un robot poate fi asemanat, in momentul in care e pornit, cu un nou-nascut, explica Ralf Der. Pe masura ce strang si analizeaza date din mediul inconjurator, insa, robotii incep sa aprecieze corect distantele si sa poata raspunde comenzilor care li se transmit.

Programul care ii ajuta sa devina independenti face parte din categoria software-ului adaptativ si se bazeaza pe incercari repetate care, pe masura ce parametrii se modifica, duc la atingerea scopului propus. Pe baza informatiilor captate cu ajutorul senzorilor si a camerelor video cu care sunt dotati robotii software-ul creeaza retele neuronale ad-hoc care au sarcina de a face predictii referitoare la desfasurarea actiunii. Totul in functie de datele intalnite in teren.

Noutatea, fata de abordarea traditionala in care fiecare miscare si eveniment erau scrise in instructiunile de functionare ale robotului, consta in flexibilitatea liniilor de cod, care se adapteaza conditiilor din realitate si se corecteaza in functie de acestea. Comportamentul masinilor, asadar, incepe sa capete nuante de libertate, chiar daca, cel putin in momentul de fata, computerul nu poate retine concluziile la care ajunge, pentru a le putea aplica in alte situatii similare.

Demonstratiile au fost facute in cadrul conferintei Artificial Life XI, care are loc zilele acestea la Winchester, in Marea Britanie.

Sursa: 9AM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...